Спират камерите по варненските улици

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (12)
10:26 / 14.02.2012
5722
Уличният "Биг Брадър" във Варна секва утре. Ако МВР не даде знак за желание за преговори до 15 февруари, достъпът му до камерите ще бъде ограничен. Това гласи последното и окончателно решение на общото събрание на съдружниците във "Варна Ефкон" ООД, съобщи за "Черно море" общинският съветник от ПП "Движение Нашият град" Владимир Тонев. Той бе упълномощен от колегите си в местния парламент да ги представлява на масата за преговори.

На практика решението бе взето от ръководството на дружеството "Ефкон България" ООД, което представлява у нас австрийската компания "Efkon AG". Тъй като то разполага с дял от 52%, при гласуване с обикновено мнозинство има най-голяма тежест на фона на общинските 48% в смесеното дружество. Поради тази причина моят вот "въздържал се" не бе достатъчен, за да се повлияе на решението, обясни Владимир Тонев.

Ползите от видеонаблюдението са безспорни - освен глобите за шофьорите, които карат с превишена скорост, не бива да забравяме, че системата дава възможност да се контролира потокът от превозни средства и да се засичат откраднати автомобили или коли на хора от престъпния свят. МВР обаче няма никакъв принос за финансирането, сервизирането и поддръжката на видеонаблюдението от създаването му досега. Въпреки че вътрешното ведомство е институцията, която експлоатира технологията и извлича ползи от нея, досега поддръжката е била изцяло за сметка на смесеното дружество, изтъкна местният депутат.

Министерството остави без какъвто и да било коментар първия ултиматум на "Варна Ефкон". Той поставяше срок до полунощ на 31 януари, за да се вземе решение как МВР да разплати задълженията си. Мандалото хлопна, но до радикални мерки не се стигна. Тъй като от вътрешното ведомство не са изпратили ни вест, ни кост, утре има реална опасност да останат без достъп до камерите.

Община Варна вече е изплатила всичките си финансови ангажименти по видеонаблюдението, но задълженията на вътрешното министерство в размер на 2,447 млн. евро продължават да висят. В края на 2011 г. от смесеното дружество декларираха, че са склонни тази сума да се покрие на вноски, без дори да се повдига въпрос за лихва, но писмата до министър Цветанов останали без отговор. Последното писмо било изпратено в края на миналата седмица, но вероятно и то ще удари на камък, както всички досегашни опити за преговори.


Виж коментарите (12)

Още по темата (15):
30.01.2015 1 600 000 лв. за австрийци, за да се сдобие Варна с действаща система за видеонаблюдение
01.08.2012 Цветанов: Кметът не е виновен за похарчените пари за камерите по улиците на Варна
27.04.2012 Искат месечен наем от 150 хил. лв. от МВР за уличните камери на Варна
17.02.2012 Уличните камери работят, въпреки поредния ултиматум
02.02.2012 Преговарят за собствеността на уличните камери във Варна
20.12.2011 Варна може да остане без видеонаблюдение
Още новини от Новини от Варна:
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).