Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Уличните камери работят, въпреки поредния ултиматум
Автор: Екип Varna24.bg 09:41 / 17.02.2012Коментари (2)3434
© Varna24.bg
Шалтерът на системата за видеонаблюдение във Варна не е дръпнат и уличният "Биг Брадър" продължава да работи. "Дигиталните очи" продължават да снимат ден след като изтече и вторият ултиматум към МВР, че камерите ще бъдат спрени, ако силовото ведомство не започне да плаща за ползването им.

Миналата седмица от "Варна Ефкон" ООД зявиха, че ако МВР не даде знак за желание за преговори до 15 февруари, достъпът му до камерите ще бъде ограничен. Това гласи последното и окончателно решение на общото събрание на съдружниците във "Варна Ефкон" ООД, обяви пред вестник "Черно море" общинският съветник от "Движение Нашият град" Владимир Тонев. Той разкри, че като представител на Община Варна в съвместното дружество, е гласувал "въздържал се" на последното общо събрание. Това обаче не повлияло на крайното решение, тъй като ръководството на "Ефкон България" ООД, което представлява у нас австрийската компания "Efkon AG", разполага с мажоритарен дял от 52%. Общината притежава останалите 48 на сто в смесеното дружество.

"В правомощията на г-н Жечев /управителят на "Ефкон България" б.ред./ е да реши какво да направи, на база на писмото, което сме изпратили и решението на Общото събрание на дружеството", заяви пред Дарик Владимир Тонев. Той уточни, че административната парола е в ръцете на "Ефкон" и те могат да решат да спрат или не видеосистемата. Няма обаче договор, който черно на бяло да доказва, че МВР дължат пари за ползването на системата, призна Тонев.

Засега няма информация, която би била финална, крайна или интересна за медиите, бе лаконичният коментар нa Евгений Жечев, изпълнителен директор на "Ефкон-България". "Правим всичко възможно, с помощта на Община Варна, и се надяваме много силно на подкрепата на МВР, да решим нещата около системата във финален вид", бяха думите на Жечев.

Последният ден от януари бе първият срок, който бе даден на МВР-Варна, за да реши при какви условия ще продължи ползването на камерите, като единствен ползвател на системата, и единственият, който извлича ползи, без в същото време да участва в нейното финансиране, сервизиране и поддръжка. Няколко дни след като изтече този срок, в интервю за Дарик шефът на варненската полиция комисар Димитър Димитров разкри, че се водят преговори вътрешното министерство да придобие дялове във "Варна Ефкон" ООД.

Комисар Димитров обясни, че не може да отговори на въпроса кога ще се изплатят дължимите суми за видеонаблюдението във Варна, тъй като това не е в неговите правомощия. "Системата принадлежи на дружество, регистрирано по търговския закон. То представлява съдружие между чуждо юридическо лице и община Варна. Така че въпросът дали ще има или не видеонаблюдение ще го дадат управителните органи на дружеството, чиято собственост е системата, не и представителите на МВР", коментира той.

Според една от клаузите на договора за изграждане на мрежата от камери до пълното изплащане на 4 850 000 евро - цялата цена на оборудването, то остава собственост на продавача. Това означава, че независимо че досега е извадила от хазната си 4 млн. лв., Община Варна не е собственик на системата. Общината вече е изплатила всичките си финансови ангажименти по видеонаблюдението, но 2,4 млн. евро продължават да "висят". В края на миналата година от смесеното дружество декларираха, че са склонни тази сума да бъде платена от МВР и на разсрочено плащане, без лихва.

Ефектът от работата на уличния "Биг Брадър" не се оспорва от никой. Последното доказателство, че от видеосистемата има полза, получихме в последните дни на януари. Група пишман-крадци бe спипанa, след като колата им бе засечена от уличните камери.




Още по темата: общо новини по темата: 15
30.01.2015 »
01.08.2012 »
27.04.2012 »
14.02.2012 »
02.02.2012 »
20.12.2011 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Нима не са те тези, които следва да дават пример на останалите водачи и да съблюдават за спазване правилника за движение по пътищата. Но те са НЕДОСЕГАЕМИ. Плюя на такива полицаи! Ако има наистина техника, проучете часа и мястото, за което ви казвам. Бих откликнала за разпознаване на колата, защото помня част от цифрите, но съм убедена, че никой нищо няма да направи по случая и няма да получат наказание "служителите на РЕДА"!
0
 
 
Много ми е интересно като преглеждат записите от камерите, КАТ-аджиите дали санкционират своите колеги, КОИТО СИСТЕМНО НАРУШАВАТ правилата за движение по пътищата. Преди няколко дни (понеделник 13.02.2012 г. в 15,45 ч. показваше часовника на колата) онемях от наглостта на полицейска кола, чиито номер се каних да запиша и се чудех дали има смисъл да подавам устен сигнал, понеже нямах налична техника, с която да запиша своеволията на полицаите. Става въпрос за кръстовището над газстанцията във "Възраждане" или "Младост", не знам точно кой квартал се води, по-скоро "Възраждане" (бул. "Цар Освбодител" и напречната улица, не се сещам в момента как се казва, идваща от кв. "Възраждане" от околовръсното и продължаваща в посока "Пикадили Младост" и "Мосю Бриколаж"). Та на това кръстовище по гореописаното време полицейска кола мина от лява лента (която е само за завой наляво) продължи напред, изпреварвайки камион и мен), на следващите дветопфари до "Метро" се движехме през няколко коли разстояние не подаде нито веднъж светлинен сигнал за посока на движение, и зави в посока "Метро". Колата беше без включени светлини и е поредната полицейска кола, която аз лично виждам да своеволства по улиците.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: