Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Според доклад на РЗИ най-шумно във Варна е около големите булеварди
Автор: Екип Varna24.bg 11:22 / 05.07.2017Коментари (0)1206
© Varna24.bg
Най-шумно във Варна е около големите булеварди, зоните за обществен и индивидуален отдих и зоните за лечебни заведения и санаториуми. Това показва докладът на Регионалната здравна инспекция за шумовото натоварване на морската столица през 2016 г., пише Черно море.

РЗИ е провела измервания в общо 45 пункта. Резултатите показват, че допустимите шумови нива са превишени в 18 от контролните пунктове в града, което представлява 40 % от общия брой контролирани зони.

Изследването, а и последващите измервания сочат, че интензивният автомобилен трафик по главните улични артерии на града е с най-голям дял за шумовото замърсяване, като там са установени наднормени нива около и над 70 децибела и превишението на дневната гранична стойност от 60 децибела в различни пунктове е от 3,3 до 12,7 децибела (за 2016 г.).
Най-високи средни нива на шума са регистрирани в пунктовете бул."Вл. Варненчик" № 128 между сп. "Патриарх Евтимий" и сп. "Автогара", бул. "Христо Ботев" до магазин за риболовни принадлежности, бул. "Цар Освободител" - жк "Младост", бл. 130, ул. "Д-р Пискюлиев" № 30 - между ул. "Парижка комуна" и ул. "Г. Бенковски", ул."Ген. Колев"- до дома за деца "Другарче".

Неблагоприятното въздействие върху прилежащите им райони от старата градска част оказват двата транспортни възела (пристанището и жп гарата), които допълнително внасят специфичен транспортно-промишлен шум, въпреки че не превишават граничните стойности за съответните зони.

Проведените през последните години мероприятия, като изнасяне на тежкотоварния автотранспорт извън града, ремонт на главни пътни участъци и подобряване на състоянието на пътните покрития, озеленяване на крайпътни ивици, ограничаване на скоростта на превозните средства в жилищните райони и други, не са подобрили значително акустичната картина, сочат още данните от доклада.

При част от пътните артерии се наблюдава понижение на шумовите нива (и средни, и максимални), което се дължи до известна степен на промяна в структурата на преминаващите МПС (намаляване на процента на товарния транспорт и автобусите), като при някои от пунктовете е увеличен интензитетът на преминаващите коли.

Oбщина Варна планира да актуализира стратегическата си карта за шум в околната среда. С изследването се цели събиране и обработване на възможно най-голям обем информация. Следващата стъпка е да се изготви план за действие с конкретни мероприятия за намаляване на шумовото натоварване в зоните с превишени шумови нива. Стратегическата карта за шум за агломерация Варна обхваща период на действие 2017 - 2022 г.

В доклада са посочени и препоръки. Необходимо е и в новия план за действие да се предвидят мерки за намаляване на шумовите натоварвания. Те включват акустично планиране на урбанизираните територии; изграждане на шумозащитни съоръжения при сгради, подлежащи на усилена шумозащита; планиране на трафика; изграждане на обходни пътни участъци и други.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: