Средната възраст на водните спасители във Варна е между 40 и 45 г.

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:37 / 06.07.2017
1245
За Варна и региона броят е 150 - 170. Това съобщи в сутрешния блок на тв "Черно море" Велислав Цеков, председател на специалистите по водно спасяване към БЧК - Варна.

Той поясни, че недостигът на кадри се обяснява с многото новооткрити места за обезопасяване.Докато преди години басейните за къпане във Варна и курортите бяха десетина, сега те са 270. Като се прибавят и плажовете, става ясно защо има постоянен недостиг на водни спасители.

Все повече арендатори и концесионери на пясъчни ивици разбират колко е важно да имат добре подготвени кадри за тази позиция, затова предлагат и стимули, каза още Цеков.

Той посочи, че от водните спасители не се изискват само добра плувна подготовка и физическа пригодност. Те трябва да мислят с два-три хода напред и да умеят да предотвратяват инцидентите. Професията е свързана с опазването на човешки живот, което е специфична дейност с много компоненти, бе категоричен специалистът.

Той уточни, че 80 - 85% от удавянията стават във вътрешността на страната в неохраняеми водоеми като язовири, реки и езера. Фаталните случаи в морето са доста по-малко.

Приветствам идеята на правителството да отпусне средства за обезопасяване на неохраняемите плажове. Друг начин няма, след като повечето пясъчни ивици са труднодостъпни и неатрактивни за концесионерите. Не бива да се забравя, че не малко летовници търсят точно такива плажове, където няма спасители и туристически обекти. Когато обаче природата реши да си поиграе с тях, възможностите да им се помогне са крайно малки, каза още Цеков.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).