Среща свързана с донорството организират в МБАЛ "Св. Марина"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:55 / 04.11.2009
521
Среща между координатори по донорство, трансплантирани пациенти и медиите ще се проведе на 7 ноември от 11.00 ч. в МБАЛ „Св.Марина" във Варна, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Срещата ще се води от доц. Вилиян Платиканов - съветник на министъра на здравеопазването по въпросите на донорството. Това е първата от поредицата срещи в рамките на националната кампания в подкрепа на донорството, която Министерството на здравеопазването стартира с подкрепата на три пациентски организации - Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания и приятели, Хепасист и Българския съюз на трансплантираните. До края на годината предстоят подобни срещи в София, Плевен и Пловдив.

Целта на националната кампания е да се засили вниманието на обществото върху нуждата от трансплантации у нас и да се увеличи разбирането за положителните страни на донорството. От трансплантация на бъбрек в страната се нуждаят 868 болни, трансплантация на сърце очакват 40 болни, на черен дроб - 54, а на стволови клетки над 1000. Регистрите на Изпълнителната агенция по трансплантация показват, че от 2004 г. досега са извършени 142 трансплантации на бъбрек, 43 - на черен дроб и 13 - на сърце.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Тестът за коклюш във Варна е много скъп, хората масово не си го п...
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).