Станислава претърпяла нова животоспасяваща процедура преди дни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
15:58 / 11.05.2012
1813
27-годишната Станислава Христова е претърпяла нова животоспасяваща процедура (вертикулен дренаж) на 7 май следобед, съобщи на пресконференция доц. Силва Андонова, ръководител на втора неврологична клиника с интензивно отделение в МБАЛ "Света Марина". Причината е била свързана с влошаване на състоянието (вазоспазъм - разширение на кръвоносен съд), което е показало мониторирането на мозъчната хемодинамика. Процедурата е извършена по спешност след провеждането на разширен болничен консилиум. В момента пациентката е със стабилни жизнени показатели, но остава в критично състояние, посочи доц. Андонова. Този период ще продължи поне още няколко дни заради риска от усложнения от наличния вазоспазъм.

Пресконференцията бе и по повод на посещението във Варна на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова (на снимката вдясно), която се запозна на място със състоянието на Станислава Христова. Тя отклони отправените й от ръководството на болницата благодарности, като посочи, че те трябва да са най-вече за 100-те медици от различни специалности, полагащи денонощни грижи за 2 човешки живота - на майката и бъдещото й дете. До момента само използваните консумативи са на стойност 36 000 лв., общите разходите за лечението тепърва ще се изчисляват. Държавата ще продължи да осигурява всичко необходимо, случаят е сред малкото, с които тя се ангажирала, посочи министърът. Тя похвали всички медици за демонстрираната добра екипна работа и увери, че до 2-3 месеца национални консултанти ще изготвят стандарт за ендоваскуларно лечение на мозъчно-съдови заболявания.

Мозъчната аневризма на Станислава е била вродена, стана ясно още на пресконференцията. За интервенционалната терапия, приложена от д-р Мирослав Лилов, у нас няма стандарт и подготвени кадри, което трябва по спешност да се промени. Това алармираха в писмо до министъра на здравеопазването преди дни от ръководството на "Света Марина". Бременната в пети месец жена беше в кома, след като претърпя два инсулта. На 7 май екип от ВМА - София, воден от д-р Лилов, извърши сложна спасителна операция на пациентката.

Източник: в. Черно море


Виж коментарите (1)

Още по темата (17):
20.05.2013 Борбена майка от Варна отива в София за спешна операция
16.04.2013 Здравната каса отпуска до 10 000 лв. за животоспасяващата операция на Станислава?
31.08.2012 След прекарани два инсулта Станислава роди здраво бебенце
13.06.2012 Отпуснаха 31 000 лв. за лечението на Станислава Христова
30.05.2012 Изведоха Станислава от реанимацията, скоро ще я изпишат
18.05.2012 Станислава вече се смее и шегува, скоро я изписват
Още новини от Новини от Варна:
Ремонт на тръбата за Варна спира движението в ключов участък на А...
Супер новина за всички малчугани във Варна!
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).