Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Стартира Световен фестивал на анимационния филм Варна 2015
Автор: Екип Varna24.bg 10:30 / 09.09.2015Коментари (0)926
©
Тази година от 9-ти до 13-ти септември в залите на Фестивален и конгресен център Варна ще се проведе 11-тото издание на Световен фестивал на анимационния филм 2015.

Програмата на Фестивала е изпълнена с разнообразие и пъстри филми, които ще задоволят всеки вкус. Пълнометражно, късометражно, детско, студентско кино ще залее морската столица за 5 дни.

В състезателната програма, включваща най-новото и актуалното от анимацията, участват над 90 филма от 33 държави. 30 заглавия от над 20 държави ще се представят в Панорама- най-доброто от света. Специално ще гостуват автори на филми, които да представят творчеството си пред публиката и да отговарят на въпроси.

Ще бъдат представени 6 пълнометражни филма:
Пчеличката Мая - Филмът (Германия) - ще разкрие на децата вълшебния свят на пчелите и техния кошер...и на една малко по-специална млада пчеличка.


Магьосникът на равновесието (Русия)- рисуван на ръка шедьовър на модерната Руска анимационна школа, който разказва историята на младо момче, стремящо се да стане магьосник, и неговото пътешествие през мистериозни светове. Той и приятелите му трябва да спасят света от силите на злото.

Худини (Франция) - чаровна анимация за деца, която ни разказва приключенията на младия маг Худини, който, разбира се, иска да стане най-добрия магьосник на света. Подкрепят го неговия учител, вярното куче и още куп чудати и верни приятели, които трябва да се опълчат на злите магове и да спечелят световната титла на състезанието за магия.


Песента на морето (Ирландия) - номиниран за Оскар и носител на множество престижни световни награди за кино. Брилянтно красив анимационен филм, който ни разказва келтска история за младо момиче, което има способността да се превръща в тюлен. Тя поема на приключение, за да открие своята майка.


Обсебен (Испания) - една смешна и същевременно траги-комична история, изпълнена с черен хумор с испански привкус. Това е филм за зрители 16+ и любители на пластилиновата анимация.


Камъни в джобовете (Полша) - Отново сме в зоната на порасналия зрител и авторката Сигне Баумане, която сама е нарисувала целия филм и разказва личната си история и тази на поколения жени в нейното семейство, които са се борили с опресиите на обществото, войната и отчуждеността на модерния свят.


Всички детски филми са специално дублирани на български за младите зрители.


Но програмата на СФАФ 2015 има какво още да представи:
Ще бъдат показани разнообразни програми на фестивали-гости от България, Литва и Япония, които ще са придружени от лекции на тема история на местното кино и анимация. Специални гости от съответните фестивали ще говорят пред зрителите.


Планирана е серия от дейности, насочени към ангажирането на младите с анимационното изкуство, с цел подпомагане тяхното професионално развитие. Специално гостуват Жорж Сифианос - преподавател в Париж, критик и автор на анимационна литература, който ще изнесе лекция на тема "Видимо движение" и "Слепота за промяна"- два противоречиви феномена в анимационното кино" и Джаред Тейлър (Великобритания) - преподавател в Единбургския колеж по изкуства и продуцент на студентски филми, който ще говори за начините за финансиране и дистрибуция на независимо авторско кино в Европа. 

Гост на фестивала ще бъде и г-н Иржи Кубичек (Чехия), който ще сподели със студенти и публика своя дългогодишен опит като преподавател, продуцент и драматург и ще говори за техниката на куклената и стоп-кадровата анимация.
Всекидневна програма ще представи шест от най-добрите анимационни училища в България и света (НБУ, НАТФИЗ, Единбургски колеж по изкуствата (Шотландия), Университета на Южна Калифорния (САЩ), Филмова академия Баден- Вюртемберг (Германия), Университета в Люцерн (Швейцария). Всички презентации са съпроводени от представяне на университета и анимационната програма от студенти и преподаватели.

Тази година празнуваме 100 години българско кино. Фестивалът ще има честта да покаже пет прожекции, представящи историята на българската анимационна школа. Някои от програмите са с реставрирани анимационни филми от зората на българската анимацията, които не са показвани пред публика досега. Прожекциите ще са съпроводени от лекции на петима водещи кинокритици с цел по-обстойно запознаване на публиката с родната анимационна сцена.

Като член на международното жури ще присъства Джоан Гранц (САЩ) - носител на Оскар за най-добър анимационен филм и двукратно номинирана за такъв. Г-жа Грац ще представи програма с нейни творби, ще говори за специфичната анимационна техника, която използва в нейните филми и ще отговаря на въпроси на публиката. Нейни колеги в журито, с програми филми, ще бъдат Велислав Казаков (Канада) и Александра Корейво (Полша). Боряна Матеева - кино-критик и автор ще представя България, а Джаред Тейлър - Великобритания. Те са подготвили лекции за гостите на Фестивала.

Дългоочакваната детскa работилницa ще се проведе и тази година, ръководенa от изтъкнати професионалисти в сферата на анимацията от Белгия и Франция.
Разрастването на Фестивала във Варна ще бележи и галерия "Графит", където ще се открие изложба на български аниматори и визуални артисти. Над 60 артисти от старата, средна и нова генерация български аниматори ще вземат участие. Сред тях са майсторите Стоян Дуков, Иван Веселинов, Анри Кулев, Ники Тодоров, Антоанета Четрафилова, Весела Данчева, Теодор Ушев, Велислава Господинова, София Илиева и още много други. Специален акцент са и работи на Доньо Донев и Иван Андонов. Изложбата се открива на 10-ти септември от 18:00ч.
А на 09.09. от 17:00ч. във ФКЦ ще бъде представена изложба на белгийски комикси и карикатури, посветени на изобретателя на саксофона Адолф Сакс. Изложбата е любезно предоставена на СФАФ от делегация Валония-Брюксел Интернационал.


Очакват се още представяне на три книги, две за анимация и една със стихотворения и илюстрации на известния режисьор на анимационни филми Иван Веселинов.

Билети за събитията и програма може да откриете на касите на ФКЦ Варна.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Черно море в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: