Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Стартира нова кампания за деца във Варна "С предпазен колан на задната седалка“
Автор: Екип Varna24.bg 17:13 / 18.04.2018Коментари (0)2191
©
След изключителния успех на кампанията през изминалата учебна година, когато бяха обхванати деца от първи до четвърти клас от над 50 училища във Варна и региона, на 17.04.2018 г. беше даден стартът на второто издание на инициативата за безопасност на децата в автомобилите. Тази година тя се провежда под егидата на Президента на Р България. След Варна област Шумен беше втората, която я поде. В София имаше пилотни обучения в първите класове на две училища.

Организаторите във Варна имат отново силната подкрепа на Областна управа, Община Варна, Регионално управление на образованието – Варна, БЧК и много други институции и фирми от Варна и региона.

Инициативата има две основни цели. Първата е образователна. Целта е да бъдат обхванати близо 3600 деца от първи клас в над 50 училища във Варна, Девня, Провадия, Белослав и Суворово. Те ще бъдат обучени за "инспектори по коланите“ и ще внимават всички пътници в колата да са с правилно поставени колани. От средата на април до края на май 2017 г. над 100 доброволци от "Солвей Соди“ и партньори ще влизат в класовете, като чрез интерактивна презентация ще обясняват колко е важно децата да пътуват на задната седалка в автомобила, да са на повдигаща седалка или столче и да поставят правилно предпазния колан.

Втората цел е да се привлече вниманието на децата и най-вече на родителите, както и на цялото общество към този сериозен проблем – липса на изградени навици за поставяне на колан при пътуването на задната седалка на автомобила. По този повод бе създадена и Facebook група https://www.facebook.com/groups/SeatBeltsVarna/​. Нов елемент в тазгодишната кампания е организирането на пилотни срещи с родители в три варненски училища.

Г-н Номикос, изпълнителен директор на "Солвей Соди“: "Наблюденията ми са, че децата масово не поставят колан на задната седалка, което застрашава безопасността им при пътуване с автомобил. Това е свързано със слабата информираност на родителите за сериозните рискове, на които децата се излагат. Повечето пътници на предната седалка на колите са с предпазни колани, което е много положително, докато тези отзад, с изключение на най-малките деца, обикновено не поставят колани. Нека заедно да се опитаме да запазим живота и здравето на децата – те са нашето бъдеще. И един детски живот да бъде спасен, усилията ни няма да са отишли напразно. Благодаря на всички доброволци и партньори, както и на колегите от "Солвей Соди“, които направиха реализирането на тази инициатива възможно. Обединяването на толкова разнородни партньори около тази кауза е изключително положителен факт. Това също означава, че всички сме загрижени.“ 

Според официалната статистика за 2017 година България е с най-висок брой загинали при пътни произшествия спрямо другите европейски страни.

Над 1100 деца на възраст между 6 и 17 години са били сериозно наранени, 36 от тях са загинали. Голяма част от пострадалите са останали с трайни увреждания за цял живот.  Много от загиналите са били без колан.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: