Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Стартира петицията за спасяване на знаковата баня "Гъбата" във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:16 / 24.11.2022Коментари (6)3467
©
Фейсбук
Стартира петицията за спасяване на знаковата баня "Гъбата" във Варна. Това съобщиха от Асоциацията на Българска Асоциация за Термално Наследство, научи "Фокус". Банята е единствена по рода си и в цялата страна, рядко талантливо творение на арх. Кольо Христов, създадено между 1962 и 64 г. на миналия век.

"Отдавна не работи като баня, десетилетия наред преднамерено е оставена да се руши, а сега намеренията на алчни инвеститори са да я съборят и да построят поредния безличен небостъргач. Трябва да ги спрем! Вашият подпис има значение!

С настоящата подписка настояваме да се съхрани една уникална, бележита сграда, известна на всички варенци и гости на Морската столица като "Гъбата".

Молим тази специална за Варна сграда да бъде отново социализирана като обществено пространство вместо да стане поредния неуместен жилищен блок, хотел, офис и така нататък.

Официално молим инвеститора "СВП ИНВЕСТ" ООД с управители арх. Светослав Станиславов и Пламен Панайотов да преразледат намеренията си и заедно с гражданите на Варна да защитим това паметно архитектурно наследство. 

Категорично заявяваме, че мястото не е подходящо за 12 етажна сграда!

От фондация Гея се ангажираме да съдействаме за ремонт и включване на сграда "Гъбата" като градско пространство с особено значение за устойчивото, съвременно и културно развитие на Варна.", посочват иницаторите на подписката. 

Междувременно във Фейсбук се организира и събитие за жива верига за спасяването на "Гъбата". 

"Заедно гражданите на Варна заставаме срещу систематичното обезличаване на Морската столица от действията и бездействията на Община Варна: в т.ч. кмет, главен архитект, общински съвет.

Заедно казваме НЕ на сенчестото градско планиране без реален дебат с гражданите! Ние категорично сме против унищожаването на емблематични сгради за Варна!

Ще направим най- голямата жива верига в града от баня Гъбата през Шахдома до хотел Одесос - ще осветлим как се случват схемите, за да се противопоставим заедно на обезличаването на нашия град!", коментират организаторите на събитието.

Акцията ще се проведе в събота от 11.30 часа.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 26.11.2022 г.
0
 
 
Днес видях двама младежи, които се покатериха и стигнаха до покрива на купола на Гъбата! И влязоха вътре от пролуката на върха й! Като паднат и се осакатят ,или недай си боже , друго? !Протестиращите ли ще ги върнат здрави на родителите им?! Гъбата е много опасно място за адреналина на младите !!!
Aнонимен
на 26.11.2022 г.
0
 
 
Най- после ще махнат тази грозотия.
Aнонимен
на 25.11.2022 г.
0
 
 
Абе тази сграда пустее и се руши от години, а е на централно място. Няма как в една нормална страна да остане на това дередже. Сега, главният арх. малко се е изхвърлил с разрешение за 12 етажа, ама нали се плаща - как да каже не?
Aнонимен
на 25.11.2022 г.
0
 
 
Тези Гея или Геьови организации къде бяха десетилетия ,докато се руши Гъбата ?? Има инвеститори ,които ще махнат това недоразумение и им се пречи, Защо десетилетия назад тези защитници на бани не си ремонтираха ценната сграда ,за Гейтс сбирки ?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1607) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: