Студент от Варна иска да постави къщичка за книги пред всяко училище

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
16:50 / 08.10.2018
10448
Студент от ВСУ "Ч.Храбър" във Варна възстанови стар хладилник като къщичка за книги в кв. "Аспарухово", но амбицията му е да бъдат изградени къщички за книги пред всяко училище. Ето какво сподели той за идеята си пред Varna24.bg:

"Идеята започна в кв. "Аспарухово" с една къщичка, която е външна библиотека. Тази инициатива е на читалището в квартала. Разбрах, че тя е в Аспаруховия парк от четири години, но в рамките на тези четири години е била многократно разбивана и ограбена. Стояла е празна и без книги и без поддръжка. Реших да направя нещо, което да обърне вниманието на хората към къщичката. Лятото отделих доста време за малката паркова библиотека и всяка неделя бях там и чаках някой да вземе книга, за да разговарям с него. През август и началото на септември имаше най-много книги в къщичката. Целта е хората да придобият навици и отговорности и да се поддържа от жителите на квартала. Идеята е тук да ползваме книги без да плащаме глоби, да бъдем по-отговорни и имаме по-висок морал. "

За реализирането на идеята си Сали използвал съществуващ стар хладилник, който отново превръща в библиотека. По-късно обаче стига до извода, че материала, от който е направен не е устойчив и е по-разумно къщичките за книги да са изработени от дърво с изолация. 

"Искаме да поставим такава къщичка пред всяко училище, за да променим нагласата на младото поколение. Децата и младите хора трябва да бъдат по-отговорни към книгите."

Сали смята, че с подобни инициативи можем да привлечем младите хора да откъснат поглед от таблетите и телефоните и наблегнат на книгите.  

"Вече всяко първо число на месеца ще бъда пред къщичката, която поставихме в "Аспарухово", а другото лято надяваме се да имаме вече множество къщички. Една птичка пролет не прави, но аз вярвам, че ние младите хора можем да съберем ятото и да предизвикаме пролетта", смята Сали Светославов. 

Вижте още във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (6):
20.11.2018 Варненски студент с идея как да станем световен център за космически и бизнес туризъм
15.11.2018 Варна може да има уникален учебен кораб, построен с пари от морския
бизнес
12.11.2018 Варненски студент с уникален проект за учебен кораб
10.10.2018 Варненски студент сътвори уникална релефна карта на Морската
градина
29.06.2018 Варненски екип впечатли света с проект за космическо летище
04.04.2018 Невероятно, но факт: Студенти на Морското училище с уникален проект за космопорт на Луната
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).