Студенти – икономисти от Варна влизат в съдебна зала

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:11 / 26.10.2016
774
Бивши и настоящи студенти от
Икономически университет:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Студенти от Икономически университет - Варна (ИУ) ще се срещнат с ръководството на Окръжен съд Варна (ВОС) и със съдии от Наказателното и Търговското отделение на ВОС днес от 13,30 часа. 
 
Запознаването с работата на съдебната институция е част от практическите аспекти на обучението по правни дисциплини във висшето учебно заведение. Дейностите са по образователния проект на Окръжен съд Варна "Младите и правосъдието", в който тази година се включи и катедра "Правни науки" на Икономическия университет. 

С включването на студенти програмата разшири възрастовата граница на участниците, като магистратите ще се срещат не само с ученици от варненските училища, но и със студенти.
Месец преди началото на зимния семестър на академичната 2016/2017 г. бе подписан договор между ИУ - Варна и ВОС за съвместни дейности, които да повишат правната култура и познания на младите хора, изучаващи икономически специалности. 

В часовете за упражнения по правни дисциплини студентите ще имат възможност да присъстват на съдебни заседания в Окръжен съд Варна, да следят различните типове дела през семестъра и да ги обсъждат с ръководител на семинарните занятия. Преките впечатления от работата на съда ще бъдат поводи за дебати по юридически теми, които ще провокират студентите-икономисти и за научни разработки. Ще им бъде дадена възможност за изготвянето на доклад в секция "Правни науки" и/или участие в преглед на студентско научно творчество по тема, свързана с разглежданите съдебни дела.
В рамките на проекта студентите ще се срещат с окръжни съдии, с които ще разискват правни теми от обществен интерес. 

Предвидени са посещения на Окръжен съд Варна с цел запознаване с работата на съдебната администрация. Студентите, които проявяват интерес към медиацията като извънсъдебен способ за разрешаване на конфликти, ще се срещнат с медиаторите от Центъра по медиация към района на Окръжен съд Варна, по повод първата годишнина от неговото създаване, на 11 ноември.

Целта на всички активности по проекта "Младите и правосъдието" е по-добро познаване на съдебната система и българското законодателство, като правната грамотност, получена в студентските години, ще бъде добра основа за бъдещата професионална реализация на студентите от Икономическия университет - Варна.

Първата група студенти, с които откриваме началото на учебната година по проекта "Младите и правосъдието", са от специалностите "Публична администрация" и "Мениджмънт на човешките ресурси" - магистърско обучение на Икономическия университет - Варна.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци трябва да знаят, че тази улица ще бъде затворена за опре...
Още едно кученце от приюта в село Каменар беше осиновено по време...
Днес времето няма да е приятно: Какво ни очаква във Варна?
Това ли са новите властелини на центъра на Варна?
Варненци: Това е изключително опасно, може да пострадат деца
Тази красива къща във Варна дава име на градинка, в нея е било и ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).