Студенти изследват архитектурни детайли в Гръцката махала на Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:08 / 28.10.2022
1092
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
В поредица от занимания на терен студенти от първи курс в специалност “Архитектура" във Варненския свободен университет “Черноризец Храбър" откриваха очарованието на декоративните елементи на сградите в най-стария варненски квартал - Гръцката махала, съобщи Нина Локмаджиева.

В изследването на пластовете на различни направления в архитектурата от последните два века, ги води техният преподавател по рисуване и моделиране, уважаваната художничка д-р Доника Кирова. Идеята за този студентски проект е на Доника Кирова и на арт мениджъра Нина Локмаджиева, които искат да привлекат вниманието на младите хора към запечатаните в малките детайли знаци за периоди, стилове, техники.

Сега, на 28 октомври, в зона “Нира Арт" те застават пред публиката със своите рисунки и пластични модели на декоративни елементи. Проектът е част от обучението им по дисциплината “Рисуване и моделиране".

“Обект на  изобразяване е най-старият квартал на Варна, тъй наречената Гръцка махала и околността - споделя д-р Доника Кирова. - Целта на заданието по “Рисуване и моделиране" бе да се преоткрият различни обекти, части от сгради от набелязания район, които оформят архитектурния облик на Варна и носят белезите на отминали епохи и стилове от края на ХІХ и началото на ХХ век. Така изобразени и интерпретирани в произведения, те получават нов живот, нов смисъл и са извор на вдъхновение. Утвърдените архитектурно-пластични образци от близкото минало са база за съвременното архитектурно формообразуване. Работата със студентите по “Рисуване и моделиране" стимулира опознаването и изучаването на тези характерни архитектурни особености на града, както и приемствеността и хармоничното паралелно съществуване на различните стилове и архитектурни видове в градската среда."

“Като зона за творчески комуникации ние в “Нира Арт" искаме да запалим младите хора с отношение към изкуствата към едно по-внимателно вглеждане в малките подробности, които дават плътност на голямата картина, която наричаме наш град - споделя Нина Локмаджиева. - В обиколките ни на терен много ме радваше как всеки от студентите откриваше свой изненадващ детайл, как го проучваше от всички страни, снимаше, скицираше и започваше да създава свои рисунки. Вярвам, че така сме приобщили към мисията за опазване на градската историческа среда стойностни млади хора, които ще получат творчески импулс от отминалите епохи в своята бъдеща работа на архитекти."

Откриването е на 28 октомври 2022 от 18:00. Изложбата ще бъде експонирана в Зона “Нира Арт" на ул. “Св. Климент" 23 Б до 6 ноември 2022.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Шефът на Автогара Варна с подробности, наистина е много модерна
Най-накрая: Вижте новата Автогара Варна
Температури над 30 градуса до дни, вижте кога ще става за плаж
Голямо задръстване след катастрофа на входа на Варна
Министър Коритарова за ремонта на проблемния участък в Аксаково :...
Варненка: Стовари се с трясък пред очите ни!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).