Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Студентският съвет на ВСУ "Черноризец Храбър" отбеляза 25 години от учредяването си
Автор: Екип Varna24.bg 14:46 / 20.06.2022Коментари (0)1191
©
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Студентският съвет на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър“ отбеляза 25 години от учредяването си с емоционално тържество, на което присъстваха председатели и членове на студентския съвет от 1996 г. до днес. Специални гости на събитието бяха академичното ръководство на университета, проф. д-р инж. Лиляна Вълчева – председател на Националния браншов синдикат “Висше образование и наука" на КНСБ, Даниел Парушев – председател на Националното представителство на студентските съвети, председатели и членове на студентските съвети на университетите в страната, студенти, преподаватели и служители на ВСУ "Черноризец Храбър“.

В специално подготвен филм бяха показани архивни кадри, представящи образователната, научната, извънаудиторната, спортната и социална дейност на студентите на Варненския свободен университет през последните 25 години. Отбелязани бяха значимите постижения на Студентския съвет.

С вълнуващ разказ проф. д.ик.н. Анна Недялкова – председател на Настоятелството на ВСУ "Черноризец Храбър“, припомни началото - създаването на университета и работата на Студентския съвет. "Организираната студентска дейност в нашия университет предхожда значително датата на учредяването на Съвета. Нещо повече – тази активност съпътства създаването на един от първите частни университети в България от момента на възникването на идеята до днес“, сподели проф. Недялкова. Тя допълни, че студентската общност може и трябва да бъде активен субект на институционалното изграждане на системата на висшето образование. Днес проблемите на студентите не са по-леки, но те имат възможността гласът им да се чува по-ясно при отстояването на позициите им. Председателят на Настоятелството на университета отбеляза, че с активното студентско участие в университета е създадена академична общност, базирана на единството и партньорството, които са и взаимен коректив. Именно тези качества позволиха да издигнем академичния дух до основна ценност на образованието, допълни тя.

ВСУ "Черноризец Храбър“ е безспорен лидер, не само в системата на частните висши училища, категорична бе проф. Лиляна Вълчева. В словото си тя отбеляза, че не трябва да се разделят частните от държавните университети.

Председателят на НПСС Даниел Парушев поздрави Студентския съвет за неговия четвъртвековен юбилей и връчи почетния знак на Националното представителство на студентските съвети. Той поздрави студентите за активната им дейност и отстояването на позициите. "Себераздаването и упоритостта превръщат Студентския съвет на ВСУ "Черноризец Храбър“ в значим фактор не само в региона, но и в национален мащаб. Гласът на вашия университет се чува“, каза той и обърна внимание на въпроса за стипендиите за студентите от частните университети. Студентите на България не трябва да се делят на частни и държавни, коментира още Парушев.

Своите вълнуващи спомени за годините в университета споделиха първите председатели Мален Манев и Йордан Йорданов. Със заповед на президента на ВСУ "Черноризец Храбър“ доц. д-р Красимир Недялков всички председатели от 1996 г. до наши дни бяха отличени със сребърен плакет и грамота.

По рано същия ден се проведоха и тържествени церемонии за връчване на дипломите за висше образование на абсолвентите от есенната сесия на Випуск`2021 на Варненския свободен университет във Варна и Филиала на университета в Смолян. Дипломираха се 530 студенти, които се обучаваха в 58 специалности на Архитектурния факултет, Юридическия факултет, факултет "Международна икономика и администрация“ и Филиал – Смолян. Випуск`2021 е 26-ия в историята на университета, като в пролетната и есенната сесия се дипломираха общо над 1000 абсолвенти.

Специални гости на тържеството във Варна бяха областният управител Благомир Коцев, зам.-кметът на Варна Коста Базитов, отец Теодор от Варненската и Великопреславска митрополия, Даниел Парушев, кметове на общини, представители на държавната, общинската и районната администрации, на висши училища и научни институти, директори на средни училища и професионални гимназии, председатели и членове на браншови настоятелства към професионалните направления, представители на бизнеса и много родители.

В приветственото си слово към абсолвентите президентът на ВСУ "Черноризец Храбър" доц. д-р Красимир Недялков изрази адмирациите си към студентите и преподавателите, които превъзмогнаха трудностите на времето и откриват нови възможности за срещи със знанието и професионалната квалификация. "Не спирайте да задавате въпроси и да бъдете критични към света около Вас. Повече от всякога днес  разчитаме на Вашата непримиримост в търсенето на отговори. Надявам се, че сме Ви дали умения и сили да откриете отговорите в себе си", каза той и посъветва младите хора да уважават мира, да се стремят да постъпват честно и справедливо, да имат самочувствие и смелост в изборите си, да носят отговорност, да не се примиряват с пошлостта.

"Сигурен съм, че Варненският свободен университет Ви е дал изключително добро образование, не случайно той е получил приз от ЕК за високо качество на образованието", каза областният управител Благомир Коцев. Зам.-кметът Коста Базитов припомни древната мисъл, че на дълъг път се тръгва с малко крачка. "Университетската подготовка ще помогне стъпките Ви да бъдат професионални, да са изпълнени със съдържание. Нека мирът да съпътства всяко Ваше действие", пожела той на абсолвентите.

Председателят на Националното представителство на студентските съвети в България Даниел Парушев, припомни, че ВСУ "Черноризец Храбър" се справи по брилянтен начин в периода на пандемията. "Много висши училища изпитваха трудности за начина на обучение в началото, а Варненският свободен университет реагира прекрасно и за по-малко от 72 часа премина към обучение в онлайн среда. Благодарение на професионализма на ръководството на университета, на студентите и преподавателите, днешният ден на дипломиране е факт", припомни председателят на НПСС. Той коментира, че в университета работят едни от най-добрите преподаватели в Европа, а студентите са подготвени успешно да се справят на пазара на труда.

Проф. д-р Петър Христов връчи дипломите за висше образование, грамота за отличен успех и почетен плакет на университета на първенците на професионалните направления. Пресияна Попниколова от специалност "Право" благодари от името на абсолвентите на преподавателите и ръководството на университета.

Празникът започна с годишното модно ревю на специалност "Моден дизайн".

През уикенда ВСУ "Черноризец Храбър" бе домакин на Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Лоша инфраструктура във Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (416) 14%
Добре, но можеше и по-добре (390) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1601) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: