Събират такса за 200 места за паркиране в центъра

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (15)
10:55 / 13.03.2012
5893
Набелязаните за платено паркиране близо 200 места в центъра на Варна ще заработят от следващата седмица. Това съобщи Стоян Аргиров, шеф на общинското предприятие "Управление на национални програми и проекти", на което бе поверено стопанисването на първите паркинг-зони в града. Места за автомобили са обособени на ул. "Русе" (в отсечката между ул. "Кръстьо Мирски" до ул. "Кавала", вкл. и на площадчето, образувано между двете улици), на бул. "Чаталджа" (между ул. "Ген. Колев" и ул. "Цар Асен"), на ул. "Цар Асен" (между ул. "Печ" и ул. "Драва Чех") и на ул. "Преслав" (пред областната администрация). Устройствата за таксуване бяха монтирани още през 2009 г., но зоните за платено паркиране така и не заработиха досега.

До момента никой от живеещите в съседство не е проявил интерес към преференциите за паркиране срещу такса от 10 лв. на месец. Може би хората не вярват, че паркоместата най-после ще влязат в експлоатация, допусна Стоян Аргиров. От вчера по входовете на блоковете в близост до паркинг-зоните са раздадени брошури, които разясняват условията за ползване.

Запитан дали за гражданите ще има допълнителни преференции, ако платят за годишен абонамент, Аргиров уточни, че в действащата наредба не са предвидени подобни ценови облекчения. За да има такива, трябва да се инициира корекция в нормативния акт. Зоните за кратковременно платено паркиране все пак предстои да заработят във Варна, така че тепърва ще се правят анализи относно ползването им. Тепърва ще се събира и информация за обитателите в прилежащите сгради, които ще се възползват от месечната такса, припомни Стоян Аргиров.

На базата на досегашните решения на ОбС новите зони за платено паркиране ще работят от 9 до 19 ч. през всички дни от седмицата с изключение на събота и неделя. През останалото време ползването на паркоместата ще бъде безплатно, обясни неотдавна кметът Кирил Йорданов.

30 минути престой ще излиза 50 ст. За час шофьорите ще плащат по левче, за 2 часа - 2,50 лв., а за 3 часа - 3 лв. 10 лв. месечно за един автомобил ще бъде таксата за живеещите в района на зоните за паркиране. В случай на нарушение служители на предприятието и на Общинска полиция имат право да закопчават колите със "скоби". Таксата за освобождаване от "скобите" е 20 лв. Освен нея обаче нарушителите ще трябва да платят и дължимото за престоя на паркинга.

Източник: в. Черно море

Виж коментарите (15)

Още по темата (227):
30.11.2023 Вижте къде в центъра на Варна се отвориха нови паркоместа
28.11.2023 Подновяват маркировката за Синя зона в центъра на Варна
14.03.2023 Противоречи ли Синята зона във Варна на Закон? Преценете сами
22.07.2022 Въведоха възможност за целодневно паркиране в "синята зона" във Варна
01.07.2022 Новото работно време на "синята зона" във Варна влиза в сила от днес!
28.06.2022 Обмислят как да спрат злоупотребата с инвалидни карти за паркиране в "синята" зона на Варна
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).