Съдът отмени забраната за автомобили в Морската градина на Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (37)
14:43 / 12.07.2013
8214
Административен съд - Варна отмени заповед на бившия кмет Кирил Йорданов, с която от миналото лято е ограничен достъпа на коли на територията на Приморски парк.

В края на миналото лято, Заповед №2980/03.08.2012 година на Кмета на Община - Варна беше обжалвана от общо 18 собственици и наематели на спортни и развлекателни обекти и жилищни имоти на територията на Приморски парк, засегнати от ограниченията за влизане на МПС.

Съдът отмени заповедта като незаконосъобразна поради допуснати при издаването й съществени нарушения на административно-производствените правила.

Съдът приема, че обжалваната заповед има характеристиката на общ административен акт по смисъла на чл. 65 от АПК, доколкото има еднократно правно действие, и с нея непосредствено се засягат права, свободи или законни интереси на неопределен брой лица - собственици, наематели, концесионери на обекти в района с ограничен достъп, граждани и гости на града и посетители на Приморски парк.

Разпоредбите на чл. 66 до чл. 72 от АПК предвиждат особен ред за оповестяване на откритото производство за издаване на общите административни актове, за да бъде осигурена на заинтересованите лица възможност да осъществят правото си на участие в посочен разумен срок, който не може да бъде по-кратък от един месец.

В конкретния случай не се установява изпълнението на задължението за оповестяване и за предоставяне на възможност на обществеността да участва в административното производство.

В самата заповед е посочено, че същата се издава във връзка с проведена на 01.08.2012 година пресконференция на Кмета на Община Варна, на която е обявено ограничаването на достъпа на автомобили и приемането на нова организация на движението на територията на Приморски парк.

Между датата на пресконференцията - 01.08.2012 година и датата на издаване на заповедта - 03.08.2012 година е изтекъл един единствен ден и липсват данни, че на пресконференцията е обявено под каква форма е предвидено участие на обществеността в производството, тоест такова участие не е осигурено и на практика не е било възможно.

Нарушението на правото на участие на заинтересованите страни в производството по издаване на административния акт е съществено процесуално нарушение, което е достатъчно основание за отмяната на обжалваната заповед като незаконосъобразна.

Решението на съда подлежи на обжалване пред ВАС в 14-дневен срок.


Виж коментарите (37)

Още по темата (206):
29.09.2022 Без коли в Морската градина, вижте кога ще влезе в сила!
15.07.2022 Община Варна: Морската градина е държавна собственост, областният управител може да забрани движението на автомобили!
15.07.2022 Благомир Коцев: Не е в правомощията ми да издавам заповед за забрана на коли в Морската градина, това е фалшива новина!
15.07.2022 Сигнал: Областният управител забранява движението на автомобили и в Морската градина
09.02.2021 Терен от близо декар в Морската градина във Варна – продаден на частник
31.01.2021 Адвокат Балачев: Нека активисти на ДБ с имоти в Морската градина ги дарят за зелени площи
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).