Съдът потвърди екстрадицията на българка, издирвана от Австрийските власти

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:23 / 14.07.2017
1480
Варненският апелативен съд потвърди решение на Окръжен съд - Разград от края на юни тази година, с което се допуска екстрадицията на Севда Балова, издирвана от съдебните власти на Австрия заради измама, извършена през есента на 2016 година. Решението не подлежи на обжалване.

Пресслужбата на Апелативния съд припомня, че българката бе задържана на 1 юни 2017 година в Исперих на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от прокуратурата в Wiener Neeustadt, Австрия. В ЕЗА се посочва, че Балова, в съучастие с друго лице и с намерение да се обогати, въвела в заблуждение Ахмед Ч., представила му неверни факти и така го склонила да извърши парични преводи в размер на 7918 евро. След разкриване на измамата и по инициатива на Австрийските съдебни власти българката е била обявена за международно издирване чрез Шенгенската информационна система. При определяне на първоначалната мярка за неотклонение, заради представени медицински документи за влошено здравословно състояние, ОС-Разград й е определил "домашен арест".

При постановяване на решението за предаване на компетентните власти на Австрия, на 27 юни 2017 година съдът в Разград е изменил от "домашен арест" в "задържане под стража" процесуалната мярка за принуда спрямо Балова.

След като разгледа жалбата срещу решението за екстрадиция и изменението на мярката на Севда Балова, днес Варненският апелативен съд потвърди всички основания на първата съдебна инстанция за предаването на българката на съдебните власти в Австрия. Представени са всички посочени в ЗЕЕЗА документи и основания за предаването й на молещата държава, която гарантира, че ще проведе разследване и ще организира справедлив процес.

Апелативният съд във Варна потвърди и изменението на мярката за неотклонение от "домашен арест" в "задържане под стража". Севда Балова беше задържана в съдебната зала и ще дочака предаването си на австрийските власти в затвора Сливен.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).