Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съдът във Варна реши: 6 години затвор за катастрофа с краден автомобил, причинила смърт
Автор: Екип Varna24.bg 12:34 / 07.07.2022Коментари (0)974
©
Апелативен съд – Варна потвърди наказание "лишаване от свобода“ за срок от 6 години за ПТП, при което е загинал човек, а друг е бил ранен. Извършителят не е имал необходимата правоспособност и е избягал от местопроизшествието, съобщиха от пресслужбата на съда.  

Въззивната инстанция измени присъдата на Окръжен съд – Варна, като оправда подсъдимия за това, че не е съобразил скоростта с пътните условия и с възникването на опасност. Втората инстанция обаче призна вината му за това, че не е изпълнил задължението да контролира непрекъснато превозното средство и че е шофирал с превишена скорост.

На 18. октомври 2018 г. вечерта Стефан С. и двама свидетели откраднали автомобил, за който подсъдимият притежавал противозаконно придобит ключ. Макар да нямал шофьорска книжка, той се качил зад волана. След разходки до Добрич и две села тримата потеглили към Варна. Видимостта била намалена заради мъгла и дъжд. След разклона за с.Любен Каравелово разрешената скорост била 90 км/ч, но подсъдимият се движел със 126 км/ч. При навлизане в завой, автомобилът загубил устойчивост и се завъртял. Последвали удари в дървета и преобръщане през таван. Двамата пътници изпаднали от колата. Единият останал неподвижен и бил изоставен от приятелите си. Подсъдимият изхвърлил регистрационните табели на автомобила и ръкавиците, с които шофирал. На следващия ден при оглед на ПТП, тялото на починал мъж – неговият спътник - било открито.

Автотехническа експертиза показала, че причина за катастрофата е движението със скорост, значително по-висока от позволената, която не съответствала на пътната обстановка и намалената видимост. Липсата на умения за управление на МПС са попречили на водача да реагира адекватно. Именно недостигът на опит и познания, придобити по съответния ред, са довели до загубата на контрол над автомобила и излизането му извън пътното платно. При движение с разрешената скорост, водачът би избегнал загубата на устойчивост, което е пряка причина за последвалия резултат. Т.е. ако подсъдимият беше спазил ограничението на скоростта в участъка – 90 км/ч, без да е необходимо допълнително да я намалява, независимо от влошената видимост, произшествието не би настъпило.

Степента на обществена опасност на деянието е висока освен заради бягството от местопроизшествието, липсата на правоспособност и последвалите смърт и телесна повреда на две лица, но и заради изоставянето на тежко пострадалото момче в безпомощно състояние. Висока е и обществената опасност на извършителя, предвид шестте му осъждания за множество и разнообразни по вид престъпления. Налаганите му наказания очевидно не постигнали поправителен ефект. Освен това въпреки че не е имал право да шофира, подсъдимият редовно е управлявал МПС, за което многократно е санкциониран за нарушения на закона.

По тези съображения въззивната инстанция измени присъдата на първоинстанционния съд само в частта за едно от нарушенията на правилата за движение по пътищата, а в останалата част потвърди съдебния акт.

Решението подлежи на обжалване пред ВКС.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: