Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Сънуваните пространства на Деян Веков в художествената галерия във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:41 / 26.10.2021Коментари (0)990
Деян Веков, варненски артист със своя обособена територия в българското изкуство, ще застане пред погледа на ценителите в изложба, която преминава през годините, съобщи за Varna24.bg Нина Локмаджиева. Експозицията в Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна, ще ни срещне с определящи за неговия творчески път произведения - живопис, пластика и рисунка, както и дигитални принтове на реализации в областта на живописта, керамиката, скулптурата и пространственото оформление. Пластични произведения, които обогатяват частни колекции, обществени пространства и музейни експозиции, ще доизградят творческия портрет на Деян Веков като автор с оригинални виждания, скулптурни умения и професионална взискателност към своята работа. Изложбата се осъществява с финансовата подкрепа на Община Варна, Дирекция “Култура и духовно развитие".

Изкуството на Деян Веков ще представи по време на откриването кураторът на изложбата, изкуствоведът Румен Серафимов, редник в ГХГ - Варна.

За мястото на художника в българското изкуство проф. Чавдар Попов пише: “На пръв поглед пластическият речник, с който работи Деян Веков, оставя впечатление за геометрични форми с понякога твърде необичаен и причудлив характер, съвършено оформени обеми, плоскости, колорирани в локални и чисти тонове, светлосенъчни ефекти, произведени сякаш във вакуумна среда. Зрителят остава с усещането за един имагинерен свят, създаден "от нищото“, израз на персоналната митология и на "демиургичното“ начало у човека. Понякога "абстрактните“ форми се проявяват в "реални“ пространства, маркирани с равнини и небеса, изваяни като че ли от същото вещество и от стереометричните конструкции. Изграждането и формообразуването на структурите оставя впечатлението за пластическа изчистеност и абсолютна завършеност на формалните аспекти на картината. Взрем ли се обаче по-внимателно в работите на Деян Веков, ще установим, че той избягва съзнателно стерилността. Възможностите, които му дава този маниер на работа, очевидно вече възприет от автора до степен на осъзнато и последователно провеждано пластическо кредо, са наистина безгранични. Единството на композицията е въпрос на комбинаторика, но тази комбинаторика няма нищо общо с механичната игра на компютъра , тъй като изразява нещо много по-дълбоко и съкровено. Става дума за форми, сили, енергии и напрежения, за контрасти, дисонанси и съгласувания, за артикулиране на образни елементи, които в ансамбъла на композиционната си цялост внушават едновременно метафизичния "вселенски“ хлад и странното присъствие/отсъствие на човека. Какво е това – някаква космическа реалност, подсъзнателни изблици на художническо въображение или игра без край? Деян Веков не дава отговори на тези въпроси. Ако се опитаме да потърсим някакви аналогии или съответствия на тези "магически обекти“, ще бъдем затруднени. Бихме могли, разбира се, да си спомним в известна степен за метафизичната живопис, за кубизма и конструктивизма и дори да направим връзка с хиперреализма. Художникът извайва гладката полирана фактура на своите платна и модулира едно пластическо пространство, което дава образ повече на сънищата, отколкото на непосредствените наблюдения. В този смисъл Деян Веков заема свое, специфично място в съвременното българско изкуство."

Изложбата ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки.

Откриването на изложбата е на 28 октомври, четвъртък, от 18:00 ч.

Изложбата може да се види до 16 ноември 2021 г. в ГХГ - Варна на ул. "Любен Каравелов“ 1.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Евроизбори 2024
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Изграждане на Национална детска болница в София
Почина актьорът Матю Пери
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: