Със салса срещу шистовия газ във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:47 / 07.10.2011
1070
На 9-ти октомври, от 13.30 часа, на входа на Морската градина до Фестивалния и конгресен център ще се проведе танцово-информационно събитие под мотото "Варна танцува салса - За чиста България, без добив на шистов газ".

В събитието ще се включат над 200 танцьори от салса общността във Варна и Добрич, които в рамките на два часа и половина ще танцуват салса, меренге, български народни хора и др. Професионални инструктори ще показват различни танцови стъпки на всички присъстващи, които не са танцьори, но имат желание да се включат. Целта на организаторите в лицето на Инициативния комитет "За чиста България - Варна" е по този нестандартен начин да изрази своето несъгласие с проучването и добива на шистов газ в България и да привлече и насочи вниманието на варненци към сериозните опасности за здравето и екологията, които крие този добив.

Притесненията на протестиращите са свързани с решение на Министерски съвет № 427 от 16 юни 2011, с което се дава разрешение на Американската компания "Шеврон" да прави проучвания за Шистов газ, на територията на Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна за срок от 5 години.

Разрешението е дадено без извършена оценка за въздействие върху околната среда и без информираното съгласие на населението в проучвателните райони, в разрез на чл.15 от Конституцията и чл. 85 от Закона за опазване на околната среда. Технологията, която ще се използва се нарича "хидравлично разбиване" и към настоящия момент това е единствения метод, които се използва, както за проучване така и за добив на шистов газ.Все още няма алтернативна и безопасна технология, по която да се извлича този ресурс. Опита от други държави, показава, че на местата, където е използвана тази технология се нанасят сериозни щети на околната среда, замърсява се с токсични и радиоактивни елементи питейната вода, почвата и въздуха, хората започват да страдат от нелечими болести като рак и левкемия, значително се увеличава смъртността. Исканията на Иницативния комитет и салса общността са насочени към налагане на мораториум и създаване на закон за забрана използването на метода на "хидравлично разбиване" на територията на България.

Виж коментарите (0)

Още по темата (47):
07.07.2022 Предстои ново разглеждане на инвестиционно предложение за добив на газ с възложител "Русгеоком БГ" ЕАД
16.04.2021 ИК "За чиста България": От едно дело зависи дали Добруджа ще бъде
унищожена!
24.09.2014 Пореден протест във Варна срещу добива на шистов газ
07.09.2014 Протест във Варна срещу шистовия газ
26.03.2014 Родни експерти: Шистовият газ е единственият изход от кризата
05.06.2013 Румънци посрещнаха с българския химн протестиращи нашенци срещу шистовия
газ
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).