"Светлото бъдеще на битака“ представят на "Варненско лято“ тази вечер

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:03 / 05.06.2017
1595
Постановката "Светлото бъдеще на битака" по романа на Светлана Алексиевич "Време секънд хенд" може да се види тази вечер във Варна. Спектакълът е от 19:15 ч. на сцена "Филиал". Постановката на театрална работилница "Сфумато" е част от основната българска селекция на фестивала "Варненско лято", който тече от 1 до 11 юни. Сценичната версия е на Иван Добчев.

"Ако погледнем назад към цялата наша история - съветска и постсъветска - тя изглежда като огромен общ гроб и кървава баня. Един вечен диалог на палачи и жертви. Това са думите на беларуската писателка Светлана Алексиевич, която в своите книги събира разкази и проследява емоционалната история на съветското и постсъветско време чрез прецизно изграден колаж от интервюта с негови свидетели. За романа си "Време секънд хенд" тя получава Нобеловата награда за литература. Произведението е определяно като "симфонична устна история за разпада на СССР и възникването на нова Русия. Вълна сценични адаптации в страни от бившия източен блок следва излизането на романа. "Светлото бъдеше на битака" е версията на режисьора Иван Добчев. Верен на принципа на театрална работилница "Сфумато" той събира актьори от различни поколения. Представлението е израз на стремежа за разкриване на истината за едно противоречиво време, както и за непроницаемите страни на човешката природа.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).