Татяна Дончева, Коалиция "Изправи се! Мутри вън!: Вярвам, че ще имаме още по-голяма подкрепа във Варна за предстоящите избори

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
11:04 / 30.06.2021
1857
"Вярвам, че като коалиция ще имаме още по-голяма подкрепа и успех на предстоящите избори. Ще се борим да спечелим поне два мандата в парламента". Това заяви в интервю за Varna24.bg Татяна Дончева, водач на листата с кандидат-народни представители на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" във Варна. Тя сподели впечатленията си от срещите си във Варна. 

- Г-жо Дончева, споделете за по-интригуващите си срещи във Варна в последните дни?

- Интересна беше срещата с юристите по проблемите на съдебната реформа и необходимостите от такава реформа. По време на дискусията колегите поставиха някои въпроси за законодателни промени, касаещи наказателния процес, статута на адвокатурата и разбира се закриването на специализираният съд и прокуратура и смяната на главния прокурор Иван Гешев.

В тази връзка бих искала да ви акцентирам върху един проблем, който мисля, че е особено показателен за нас българите, за нашата историческа посока и за умението ни да разбираме времето,,в което живеем и съответно да взимаме решения адекватни на потребностите.

Навършват се 30 години от приемане на конституцията. В друго време това биха били тържества. Тържества, научни конференции, издаване на подходяща литература, анализ на конституцията, на проблемите които тя е създала, на решенията които тя е помогнала да се вземат, да се вземат във времето назад.

Ако не беше Янаки Стоилов, по волята на случайността министър на правосъдието в този момент, ние нямаше по никакъв начин да отбележим 30-те години от приемане на конституцията. А тя е съществувала повече от Димитровската и повече от конституцията на Живков. Макар и трудно приета, в тежки исторически условия, в голяма съпротива.

Във Велико Търново се проведе първата част от тези чествания напълно импровизирано с участие на съдии от Конституционния съд, на професори от историческия факултет на Великотърновския университет и за моя голяма радост водещи бяха от адвокатурата. При пълното отсъствие на съда и прокуратурата, нещо което е смешно. Още по-смешно ми се видя обстоятелството, че на 1 юли, когато ще бъдат честванията в София, те няма да се проведат в Народното събрание. Защото сегашната временна ръководителка на парламента решила, че това е партийно мероприятие, а такива й били забранени. Поради което честванията ще се проведат в аулата на Софийски университет.

Всички промени са започвали от университета, от "яйцето" на университета и от аулата на университета. Надявам се и сега да е така, промените да почнат от там. Но ми се видя много нелепо и много тъжно. 30 години след промените ние още да не сме си изяснили като граждани какво е важно и какво е приоритетно, какво беше крайъгълен камък в историческия смисъл на това, което се е случило. Много жалко. Споделям го с гражданите на Варна защото мисля, че това е важно и за тях.

- Какви са очакванията ви за предстоящите извънредни парламентарни избори?

- При предните избори, ние като политическа формация Коалиция "Изправи се! Мутри вън!" с номер 8 в бюлетината за тези избори, получихме един мандат. Смятам, че сега е напълно реално да увеличим резултата и да се борим за два мандата.

Надявам се, че жителите на Варна ще ни подкрепят, защото коалицията се представи добре в миналия кратък парламент и изигра, мисля, съществена роля в приемането на важните законодателни решения.

В кампанията докрай аз като водач на листата държа всички хора в листата да участват активно, да си имат собствена кампания, да си направят собствени срещи по браншове, по сфери, по населени места, за да е ясно, че всеки има принос към листата.

Вероятно ще закрием кампанията на 9-ти с някакво по- интресно мероприятие в Морската градина. Всяка кампания е различна, хубавото на предишната кампания беше в няколко насоки. Пандемията осуети възможността да се правят псевдо-политически мероприятия с концерти и българските културтрегери да си събират парички на принципа "ден година храни“. 

Стана ясно, че може и без концерти и че агитацията се извършва от човек на човек, от врата на врата, но не и концертите да подменят политическата агитация и политическите послания.

Второто, което се промени, беше участието на медиите и заробващите им условия. Стана ясно че интернет и определени по-малки телевизии, които са си извоювали името на по дисидентски и се излъчват и по интернет с клипове след самите предавания, са по за предпочитане, още повече, че ние не сме богата коалиция и нямаме практика да хвърляме пари за какво да е. 

Сега няма нужда пак да подменяме политиката с концерти, можем да използваме местни хора, можем да използваме на открито събирания, така че това смятам само за позитивно. 

- Освен юрист, вие сте човек, свързан с културата, какви промени трябва да има в тази област?

- По отношение на културата, вие знаете, че Движение 21, което аз представлявам, има трайни интереси в културата и, че винаги в нашите листи има изтъкнати творци. Сега такива изтъкнати творци са в Пловдив, известният скулптор Жорж Трак който има много пластики в самия град и е много популярен, солистите на държавния музикален театър Марчо Апостолов и Лина Кънева са в нашите листи в София, в Русе е солистката на русенската опера, вече е международно сопрано, Владислава Гарвалова, във Варна нямаме такива изтъкнати дейци на културата, но като за Варна ще ви кажа една наша идея във връзка с културата.

Отчитам, че малките населени места имат все по-труден достъп до култура, не като потребители, а като творци, че в читалищата, които винаги са били мястото, където децата учат инструменти, а сега това не навсякъде съществува. Смятаме, че парите от хазарта, които трябва да се отчисляват за култура, могат да бъдат отделени в едната си част за финансиране преподаването на инструменти в малките населени места.

Читалищата са естественото място, но обучението на тези деца по пиано, цигулка, акордеон, китара, дава възможност към музикалните училища в по-късните години да се присъединят още деца, което само ще подпомогне подбора там, особено след 8-ми клас, когато се приемат деца по духови инструменти, а защо не да се окаже талант и в цигулката и пианото от малките населени места, които да изпреварят гражданчетата. Защото сега в българската култура има едно явление, което за мен е изключително тревожно. Учат инструменти деца в градовете, в които има музикални училища, те са едната част от нашите центрове. Те продължават в музикалното училище, те го завършват, това обикновено са деца на музиканти. Никакъв достъп нямат до музикалното училище децата, които не са в градове с такива възможности. В националната ни консерватория, Националната музикална академия тази година имаше двама кандидати с цигулка. Кога според вас ще се попълват българските оркестри, кога ще се правят нови състави. Хоровото изкуство също е съвсем изтъняло. Пак само в тези градове. Дори в рамките на самодейността трябва да си наемете някой диригент, някой корепетитор, който да може да съживи, да възроди това изкуство. В България имаше хорови фестивали, имаше хорове които прославяха България по цял свят и смятам, че където е текло пак ще тече. Ще се намери едно разумно финансиране, което няма да е и толкова голямо.

За това ви призовавам на 11-ти юли  да гласувате с номер 8 в бюлетината за коалиция "Изправи се! Мутри вън!

Повече вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (3350):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха варненка, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021 г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Новини от Варна:
Близки кадри на катастрофата, при която шофьор на Мерцедес се заб...
Фирмата, преасфалтирала пътя след катастрофата с НСО и Петков, не...
Няма край! Тежка катастрофа във Варна, автомобил се заби в спирка...
Снимки от катастрофата на пътя Варна-Добрич: Било е страшно!
Обявиха опасност за обилни валежи в осем области за утре
Състоянието на жената от катастрофата с НСО и Кирил Петков се под...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).