Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Татяна Дончева, Коалиция "Изправи се! Мутри вън!: Вярвам, че ще имаме още по-голяма подкрепа във Варна за предстоящите избори
Автор: Пламена Николова 11:04 / 30.06.2021Коментари (0)1850
© Varna24.bg
"Вярвам, че като коалиция ще имаме още по-голяма подкрепа и успех на предстоящите избори. Ще се борим да спечелим поне два мандата в парламента". Това заяви в интервю за Varna24.bg Татяна Дончева, водач на листата с кандидат-народни представители на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" във Варна. Тя сподели впечатленията си от срещите си във Варна. 

- Г-жо Дончева, споделете за по-интригуващите си срещи във Варна в последните дни?

- Интересна беше срещата с юристите по проблемите на съдебната реформа и необходимостите от такава реформа. По време на дискусията колегите поставиха някои въпроси за законодателни промени, касаещи наказателния процес, статута на адвокатурата и разбира се закриването на специализираният съд и прокуратура и смяната на главния прокурор Иван Гешев.

В тази връзка бих искала да ви акцентирам върху един проблем, който мисля, че е особено показателен за нас българите, за нашата историческа посока и за умението ни да разбираме времето,,в което живеем и съответно да взимаме решения адекватни на потребностите.

Навършват се 30 години от приемане на конституцията. В друго време това биха били тържества. Тържества, научни конференции, издаване на подходяща литература, анализ на конституцията, на проблемите които тя е създала, на решенията които тя е помогнала да се вземат, да се вземат във времето назад.

Ако не беше Янаки Стоилов, по волята на случайността министър на правосъдието в този момент, ние нямаше по никакъв начин да отбележим 30-те години от приемане на конституцията. А тя е съществувала повече от Димитровската и повече от конституцията на Живков. Макар и трудно приета, в тежки исторически условия, в голяма съпротива.

Във Велико Търново се проведе първата част от тези чествания напълно импровизирано с участие на съдии от Конституционния съд, на професори от историческия факултет на Великотърновския университет и за моя голяма радост водещи бяха от адвокатурата. При пълното отсъствие на съда и прокуратурата, нещо което е смешно. Още по-смешно ми се видя обстоятелството, че на 1 юли, когато ще бъдат честванията в София, те няма да се проведат в Народното събрание. Защото сегашната временна ръководителка на парламента решила, че това е партийно мероприятие, а такива й били забранени. Поради което честванията ще се проведат в аулата на Софийски университет.

Всички промени са започвали от университета, от "яйцето" на университета и от аулата на университета. Надявам се и сега да е така, промените да почнат от там. Но ми се видя много нелепо и много тъжно. 30 години след промените ние още да не сме си изяснили като граждани какво е важно и какво е приоритетно, какво беше крайъгълен камък в историческия смисъл на това, което се е случило. Много жалко. Споделям го с гражданите на Варна защото мисля, че това е важно и за тях.

- Какви са очакванията ви за предстоящите извънредни парламентарни избори?

- При предните избори, ние като политическа формация Коалиция "Изправи се! Мутри вън!" с номер 8 в бюлетината за тези избори, получихме един мандат. Смятам, че сега е напълно реално да увеличим резултата и да се борим за два мандата.

Надявам се, че жителите на Варна ще ни подкрепят, защото коалицията се представи добре в миналия кратък парламент и изигра, мисля, съществена роля в приемането на важните законодателни решения.

В кампанията докрай аз като водач на листата държа всички хора в листата да участват активно, да си имат собствена кампания, да си направят собствени срещи по браншове, по сфери, по населени места, за да е ясно, че всеки има принос към листата.

Вероятно ще закрием кампанията на 9-ти с някакво по- интресно мероприятие в Морската градина. Всяка кампания е различна, хубавото на предишната кампания беше в няколко насоки. Пандемията осуети възможността да се правят псевдо-политически мероприятия с концерти и българските културтрегери да си събират парички на принципа "ден година храни“. 

Стана ясно, че може и без концерти и че агитацията се извършва от човек на човек, от врата на врата, но не и концертите да подменят политическата агитация и политическите послания.

Второто, което се промени, беше участието на медиите и заробващите им условия. Стана ясно че интернет и определени по-малки телевизии, които са си извоювали името на по дисидентски и се излъчват и по интернет с клипове след самите предавания, са по за предпочитане, още повече, че ние не сме богата коалиция и нямаме практика да хвърляме пари за какво да е. 

Сега няма нужда пак да подменяме политиката с концерти, можем да използваме местни хора, можем да използваме на открито събирания, така че това смятам само за позитивно. 

- Освен юрист, вие сте човек, свързан с културата, какви промени трябва да има в тази област?

- По отношение на културата, вие знаете, че Движение 21, което аз представлявам, има трайни интереси в културата и, че винаги в нашите листи има изтъкнати творци. Сега такива изтъкнати творци са в Пловдив, известният скулптор Жорж Трак който има много пластики в самия град и е много популярен, солистите на държавния музикален театър Марчо Апостолов и Лина Кънева са в нашите листи в София, в Русе е солистката на русенската опера, вече е международно сопрано, Владислава Гарвалова, във Варна нямаме такива изтъкнати дейци на културата, но като за Варна ще ви кажа една наша идея във връзка с културата.

Отчитам, че малките населени места имат все по-труден достъп до култура, не като потребители, а като творци, че в читалищата, които винаги са били мястото, където децата учат инструменти, а сега това не навсякъде съществува. Смятаме, че парите от хазарта, които трябва да се отчисляват за култура, могат да бъдат отделени в едната си част за финансиране преподаването на инструменти в малките населени места.

Читалищата са естественото място, но обучението на тези деца по пиано, цигулка, акордеон, китара, дава възможност към музикалните училища в по-късните години да се присъединят още деца, което само ще подпомогне подбора там, особено след 8-ми клас, когато се приемат деца по духови инструменти, а защо не да се окаже талант и в цигулката и пианото от малките населени места, които да изпреварят гражданчетата. Защото сега в българската култура има едно явление, което за мен е изключително тревожно. Учат инструменти деца в градовете, в които има музикални училища, те са едната част от нашите центрове. Те продължават в музикалното училище, те го завършват, това обикновено са деца на музиканти. Никакъв достъп нямат до музикалното училище децата, които не са в градове с такива възможности. В националната ни консерватория, Националната музикална академия тази година имаше двама кандидати с цигулка. Кога според вас ще се попълват българските оркестри, кога ще се правят нови състави. Хоровото изкуство също е съвсем изтъняло. Пак само в тези градове. Дори в рамките на самодейността трябва да си наемете някой диригент, някой корепетитор, който да може да съживи, да възроди това изкуство. В България имаше хорови фестивали, имаше хорове които прославяха България по цял свят и смятам, че където е текло пак ще тече. Ще се намери едно разумно финансиране, което няма да е и толкова голямо.

За това ви призовавам на 11-ти юли  да гласувате с номер 8 в бюлетината за коалиция "Изправи се! Мутри вън!

Повече вижте във видеото!




Още по темата: общо новини по темата: 3350
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/559 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Наводнения 2024
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: