Транспортният министър: Допуснали са строителство в самото дере в "Аспарухово"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
11:43 / 22.06.2014
2346
Транспортният министър Данаил Папазов, който участва в спасителната операция в първите часове след бедствието във варненския квартал "Аспарухово", направи анализ пред БНР на свършената работа по спасяването на пострадалите хора и преодоляване на щетите от наводнението.

"Още веднага след като се разбра, че има много тежки поражения в кв. "Аспарухово", от всички министри аз бях най-близо - в Русе. Веднага тръгнах и около 9 часа вечерта бях на място в Областна управа. Запознах се с обстановката, след което с командващия флота адмирал Румен Николов отидохме на най-пострадалата улица "Горна Студена", където съществуваше все още голяма опасност. Имаше натрупани много автомобили, които на една тясна улица бяха образували нещо като бент. Военноморските сили заедно с "Гражданска защита" извикаха войници от Военноморската база и почти на ръка изчистихме натрупания материал, тъй като водата започна да си пробива път под този бент. Оставихме дежурни на място, които да следят нивото на водата в дерето. Нямаше пряка опасност през нощта да възникне, тъй като електричеството беше спряно. При нас имахме само локално осветление от агрегати от военните и от "Гражданска защита". /.../ Благодарение на работниците от пристанище "Варна", които се включиха и цялата техника на пристанището, а също така и затворници около 50 човека помогнаха на доста граждани. /.../ На другия ден след 16 часа започна поетапно пускане на тока и водата в кв. "Аспарухово", заяви Папазов.

Запитан дали човешка грешка или природното бедствие станаха причина за многото жертви във Варна, министър Папазов отговори: "При строителството в това дере до улица "Горна Студена" има допуснати сериозни слабости. Не може да има къщи в самото дере. Освен това е допуснато строителство на високи сгради с високи огради, които са оградили от двете страни улица "Горна Студена" , която има над десет преки улици, които са с много голям наклон. И при силен дъжд цялата вода се излива в една улица, която е около три метра широка, асфалтирана е и от двете страни има бетонни огради. Нали разбирате, че тази вода няма къде да отиде и тя тръгва по тази улица като в канал"


Виж коментарите (1)

Още по темата (444):
20.06.2021 Младежи посветиха изложба на трагедията в "Аспарухово" преди 7 години
19.06.2020 6 години от потопа в "Аспарухово", отнел живота на 13 души
13.08.2019 Община Варна дава близо 1 млн.лв. за система, предупреждаваща за наводнения
19.06.2019 5 г. от трагедията в "Аспарухово"! Вижте какво показа ситуационната
експертиза
12.04.2019 Жена, загубила 8 близки при потопа в "Аспарухово", осъди Общината за над 23 000 лв.
29.08.2018 Потърпевши търсят справедливост след трагедията в "Аспарухово"
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).