Тревожен спад на раждаемостта във Варненско

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:52 / 29.01.2018
1557
През последните две години се наблюдава спад в раждаемостта във Варненска област. В АГ болницата във Варна, която обслужва Свероизточна България, новородените за 2017 г. са с 90 по-малко в сравнение с предходната година, съобщава БНТ.

2178 бебета са се родили през изминалата година в специализирана АГ болница във Варна. По-голям е броят на новородените момченца - 1158, момиченцата са 1020.

"За Варна има спад и за нашата болница, доколкото знам, и за колегите от родилно отделение на окръжна болница, но за някакви по-трайни изводи и тенденции, би следвало да се види за период от пет години, за една-две години не е правилно да се правят драстични изводи", коментира проф. д-р Емил Ковачев, управител на АГ болницата във Варна.

Причините да пада раждаемостта, според специалистите, не са само икономически. Процентът на стерилитет при жените и мъжете нараства, а все повече двойки планират своето първо дете след 35-годишна възраст.

"И това е тревожна тенденция, защото след 35 години нараства честотата на някои заболявания, както и честота на вродените аномалии", допълва проф. д-р Ковачев.

Варненската АГ болница е второто по големина специализирано здравно заведение в страната. В неонатологичното отделение се грижат за всички преждевременно родени деца в Североизточна България.

"Преждевременните раждания общо взето се движат константно в последните години. Специално за нашата болница процентът се движи между 13 и 14,5 процента, но това е нормално, защото при нас има едно друго уникално отделение за Североизточна България - патологична бременност, тук се насочват бременни със заплашващи спонтанни аборти", каза още проф. Ковачев.

Както повечето здравни заведения и варненската АГ болница се нуждае от нова апаратура, макар че по различни програми и с помощта на дарители тя се обновява периодично, но бързо се и амортизира. А болниците трудно могат да се справят сами със собствени средства.

"Не е нормално България като една от водещите страни с отрицателни демографски показатели, клиничната пътека "Раждания" да е на загуба. Пътеките не са променяни в последните 8-9 години, а знаете болниците са търговски дружества. Всичко скача - цени на консумативи, на ток, на лекарства, а цената на основното постъпление за болницата от Здравна каса стои едно и също", заяви проф. Емил Ковачев.

Според медиците трябва да се увеличат парите по някои от водещите клинични пътеки. Необходимо е също да спре изтичането на медицински кадри в чужбина.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).