Тръгва програма за женско здраве на Община Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:23 / 18.01.2017
1157
През т.г. във Варна ще стартира нова безплатна програма за профилактика на женското здраве. Това съобщи в сутрешния блок на тв "Черно море" Анастасия Георгиева, шеф на общинската дирекция "Здравеопазване". От нея ще се възползват 400 жени. Те ще могат да минат трансвагинално ултразвуково изследване. Целта е ранно откриване на заболявания на малкия таз, уточни Георгиева.

Това е седмата поред общинска програма за профилактика и рехабилитация на общественото здраве. С предвидените за нея пари общото финансиране ще възлезе на 160 000 лв., с 50 000 лв. повече в сравнение с миналата година. 

В профилактичните програми през т.г. ще бъдат обхванати 3 500 души, с 1000 повече отколкото през 2016 г. Тенденцията е обхватът им да се увеличава в бъдеще, каза още Георгиева. Повечето от програмите са за деца, хубавото е, че родителите ги приемат с отворени обятия, добави тя.

Благодарение на профилактиката, през м.г. при 30 деца са установени отклонения в зрението. Те са насочени за допълнителен скрининг за далекогледство, късогледство и астигматизъм.

При 52-ма варненци над 50 години са открити симптоми на глаукома и те са насочени за повторни контролни прегледи.

Общинските профилактични програми са много успешни, защото акцентират върху социалнозначими заболявания. Те пазят и децата от диабет, хипертония, гръбначни изкривявания, кариеси, пародонтоза, учат ги на правилно хранене и много други, обобщи Анастасия Георгиева.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).