Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Търсят потънал град край нос Шабла
Автор: Екип Varna24.bg 08:58 / 14.07.2016Коментари (0)1880
©
Античен град със своята крепост и пристанище търсят археолозите край нос Шабла. Първото по рода си подводно археологическо проучване на уникалната за нашето Черноморие древна крепост Кария вече стартира. 

Екипите от учени и водолази се надяват да открият уникални и ценни антики под водата. Според рибари морето тук буквално ври от стара керамика. 

"Пуснем мрежите, а те се пълнят с котви, щокове", разказват старите морски вълци. През това лято археологическите екипи проучват четири обекта, съобщи директорът на Регионален исторически музей в Добрич Костадин Костадинов. 

Финансирането на разкопките е предимно от общините, на чиято територия са находките и от държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", каза Костадинов. Единият от обектите, който още на 9 май започна да се проучва, е крепостта Кария до фара на нос Шабла. Кария е единствената на Черно море и се простира на площ от 2-3 дка на брега на Шабла.

"Тя е уникална, създадена от карийското население, което е предшествало индо-европейските народи. Подобно на гърци и финикийци, и те са имали колонии - не много на брой - 15-20, в Средиземноморския басейн, като Кария е единствената колония на Черно море, попадащо в Средиземноморския басейн", поясни Костадинов. Втората част на проучването е вече под вода. Част от Кария е в морето и това ще са първите подводни проучвания в района. Ръководител на подводната експедиция, което ще е в периода юли-август, ще е Асен Салкин.

"За подводните проучвания община Шабла ни осигури 10 хил. лв., като с нас ще работи и клуб "Приятели на морето" - Шабла, като те ще се гмуркат със свое оборудване безплатно и ще ни подсигурят лодка за поддръжка", сподели Костадинов. Екип с ръководител проф. Георги Атанасов продължава работата си в крепостта Залдапа край Крушари. Ново тази година ще е възстановяването на римския водопровод. В началото на септември започваме разкопки в античните градове Рациария край село Арчар и Бонония във Видин. 

Екипът на доц. Здравко Димитров от БАН обаче не е доволен от отпуснатите средства от Министерството на културата - само 10 000 лв., с които разкопките трябва да се извършват с малко на брой хора и за кратко време. Проучванията ще се съсредоточат в района на откритата през миналата година резиденция на областния управител и късноантична баня.

Другият античен град Бонония, върху който е изграден днешният Видин, ще се проучва със средства, осигурени от общината. След като откриха кула номер 8 през предишните години, сега археолозите ще разкриват крепостната стена. Тя трябва да бъде консервирана и след това реставрирана, за да се показва на туристи, смята доц. Здравко Димитров. Според него Рациария и Бонония имат голям потенциал да станат акцент на културно-историческия туризъм в района. Военни дипломи от времето на римския император Веспасиан ще търсят археолози на хълма Бърдото над Брезник. Мястото на проучванията се пази в тайна, за да бъде предпазено от иманяри.

В района вече беше открита военна диплома от времето на император Тит Флавий Веспасиан (69-79 г.), построил колизеума в Рим и оставил крилата реплика, че парите не миришат заради въведената по негово време такса за обществените тоалетни. В района вече е открита бронзова плочка, принадлежала на римски войник, служил в императорските легиони повече от 25 г. Своеобразната диплома давала особени права на римските войни ветерани. 

Предполага се, че след "пенсия" една такава група се е заселила над Брезник. Здраво фундаментирана стабилна къща на богато семейство от античността пък разкопават на метри от Музея на мозайките в Девня. Разкопките на този терен са възобновени днес, след прекъсване през 2009 година - каза директорът на музея Иван Сутев.



Източник: Стандарт








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: