Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Търсят съдействие от държавата за борбата с антракса във Варненско
Автор: Екип Varna24.bg 15:22 / 07.08.2015Коментари (0)2347
© Varna24.bg
Стоян Пасев /вляво/ и д-р Даниел Денев
Обявиха второ огнище на антракс на територията на Бозвелийско. По този случай днес в Областна администрация бе свикано спешно съвещание на Кризисния щаб, за да се набележат мерките, които трябва да бъдат взети от тук нататък, предаде репортер на Varna24.bg.

"Има втори случай на антракс в друго населено място, с. Бозвелийско, община Провадия. Обезпокоителен е фактът, че това е друга община и няма нищо общо с пасищата в Млада гвардия. Животното е починало на 24 юли, резултатите излязоха на 3.08 вечерта. За жалост са положителни. Месо от починалата овца не е разпространявано. Този е вторият кризисен щаб по случая", каза областния управител на Варна Стояна Пасев. 

Към момента няма никаква опасност от разпространение на антракс, увери губернаторът. Въпреки всичко е изпратено искане към всички заинтересовани министерства да набележат дали е нужно и какви мерки трябва да се вземат с цел превенция и ограничаване на нови случаи.(
 
Всичките 545 овце в Бозвелийско са ваксинирани. Освен това ваксина е сложена и на всички говеда, отглеждани във ферма в края на селото, които не са извеждани на паша.

На въпроса защо чак сега се обявява за втория случай на антракс, областният отговори, че всички кметове на населени места са били предупредени и са чакали резултатите от пробите. Очевидно медиите са останали назад с информацията, за да не се всяват паника.

Още в началото е било ясно, че има достъп на хора от Бозвелийско до животните, заразени в Млада гвардия. Костите на болните крави са били изхвърлени на бунището в Бозвелийско. Там било направено всичко с цел превенция, извършена е дезинфекция.

Умрялата овца била болнаво животно, 9 годишно. Веднага щом е починало, животното е било предадено за обезвреждане в екарисаж Варна. Преди това са взети проби от ухото му, тъй като не се допуска аутопсия или каквото и да било рязане, уточни Даниел Денев, ръководител областна дирекция на Агенция по храните. 

Той каза, че по първоначални данни животното не е имало никакви симптоми на антракс и не е показало никакви послесмъртни изменения характерни за заболяването като течения от всички телесни отвори и следсмъртно вкоченяване. 

По анамнеза от стопанина животното е боледувало няколко дни, още от пролетта е имало паразитоза и напредналата му възраст не позволявала да следва стадото. Стопанинът му преценил, че е по-добре да го остави у дома да го отглежда, за да не го тормози, защото не може да пашува.  След като е починало у дома стопанинът веднага алармира органите на реда, разказа д-р Денев.

В Бозвелийско е наложен акт за възбрана за търгуване с животни, както и забрана за внасянето на такива от други населени места, за да се ограничи максимално контакта и се избегне евентуално разпространение на заразата.

В Екарисажа по процедура се извършва постоянно текуща дезинфекция на цялото технологично оборудване и на транспортните средства, каза още д-р Денев. 

Той уточни, че въпреки тоталната забрана от горене в случай на антракс сега се е наложило трупът на овцата да бъде изгорен, за да не се разложи, докато излязат окончателните проби. 

"По процедура е забранено боравеното и отварянето на трупове на животни, съмнителни за антракс. Когато обаче едно животно не е било съмнително за антракс, то се гори. Иначе по инструкция би трябвало да се загроби възможно най-дълбоко", каза шефът на Агенцията по храните във Варна.

Той обясни още, че в Екарисажа животните не се горят, а се обезвреждат по специална методика, при 133 градуса налягане и пара със задръжка, при което се получава нещо като гигантски автоклан. Така се постига деструкция на всички патогени , които могат да имат. Именно затова хората, които работят там не са застрашени по никакъв начин, увери Денев. 

Няма никакви индикации за други случаи на антракс в околните населени места, каза още д-р Денев. Той увери, че всички лекари, джипита и ветеринари, са инструктирани и са нащрек. 

Д-р Денев заяви още, че според него няма нищо общо между случаите в Млада Гвардия и Бозвелйско. В първото село имало пробив в системата от самото начало. Никой от властите не е знаел, за да може да реагира. Вече навсякъде са дадени инструкции как да се действа при съмнание за антракс и всички реагират адекватно и навреме.



Още по темата: общо новини по темата: 46
29.06.2016 »
08.10.2015 »
28.09.2015 »
27.09.2015 »
25.09.2015 »
02.09.2015 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: