Творчески работилници във Варна помагат на младежи в неравностойно положение да придобият самостоятелност

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:14 / 12.10.2018
2100
През лятото във Варна се проведе проектът “Място ЗА ТЕБ" за безплатни творчески занимания, в които се включиха над 20 младежи в неравностойно положение и техни връстници. Част от участниците са с увреждания като някои от тях живеят в институции. Артистичните ателиета се организират от “Сдружение ЗА ТЕБ" и се провеждат както в работилницата на организацията, “Място ЗА ТЕБ", така и на открито.

Проектът е към своя край, затова екипът на сдружението направи среща с участниците, за да разбере как са протекли заниманията и какво са научили младежите от тях.

Повечето, от участниците споделят, че сега се чувстват по-самостоятелни. Всички младежи споделиха, че благодарение на работилниците са се запознали с много нови хора. По време на “FUNCITY+ Младежкия фестивал на Варна" и “Ден без автомобили" се проведоха занятия на открито, а посетителите на събитията бяха поканени да се включат. Tака младежите от работилниците имаха възможност да се срещнат със свои връстници, с деца, както и с много възрастни. Младежите също се радват, че са научили нови артистични техники като рисуване върху плат и рисуване върху платно, а част от тях могат да направят разлика между различни художествени стилове, благодарение на безплатните творчески ателиета в “Място ЗА ТЕБ".

Няколко от участниците виждат в новите си умения възможност и за финансова самостоятелност. Цецо смята, че някои от изработените картини, както и изделията, изрисувани с текстилни бои могат да бъдат продавани. Криси, която е участвала и в други проекти на сдружението казва, че по време на събития на открито е подобрила уменията си за общуване с различни хора, поради интереса на случайни минувачи и посетители към цветните картини и изрисуваните тениски.

Въпреки, че проектът приключва, екипа на Сдружението ще продължи да провежда ежеседмични работилници в “Място ЗА ТЕБ". Младежите, които се включиха в дейностите заявиха желание да продължат и да участват и в по-различни занимания. Сред предложенията бяха работилници за бижута, готварство, дори - гоблени. Заниманията ще бъдат отворени както за младежи и деца, така и за всеки, който иска да участва, да даде идея, или пък да проведе ателие.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).