Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Убиецът-лихвар Влади Ковачев се размина със затвора срещу 10 000 лв.
Автор: Екип Varna24.bg 12:19 / 01.11.2016Коментари (0)2046
© Varna24.bg
Апелативният съд във Варна потвърди като обосновано и законосъобразно определение на Окръжен съд Варна от миналата седмица, с което спрямо Владимир Ковачев, разследван за лихварство, е била изменена мярката за неотклонение от "задържане под стража" в "парична гаранция" в размер на 10 000 лева. 

Втората съдебна инстанция остави без уважение частния протест на прокуратурата срещу изменението на ареста, но не уважи и жалбата на обвиняемия срещу размера на определената парична гаранция.

Пресслужбата на Апелативния съд припомня, че 64-годишният Ковачев е задържан под стража от началото на м.юли тази година, след като беше привлечен като обвиняем за извършване на банкови сделки като физическо лице без разрешение на БНБ. 

От незаконното лихварство той причинил значителни вреди. Обвиняемият е предоставял кредити в левове, евро и долари на 15 лица. Той определял според клиента лихва в размер от 10 до 60 на сто, като с това причинил значителни вреди на кредитополучателите. Някои от длъжниците му били принуждавани със заплахи да подписват записи на заповеди и да залагат свои недвижими имоти. При претърсване в дома му били намерени и иззети попълнени записи на заповеди и на други длъжници, златни и сребърни кюлчета, златни монети и скъпоценни камъни. Досъдебното производство спрямо Ковачев, съдържа 6 тома. Образувано е било през юни 2012 година, за кратко е било спирано и отново възстановено преди година. Разпитани били повече от 20 свидетели, някои от тях и пред съдия.

Днес Варненският апелативен съд сподели мотивите на първата съдебна инстанция, според която 4 месеца след началото на следствените действия, след множество разпитани свидетели, по предвидения от закона ред са били събрани достатъчно доказателства за противоправните действия на Ковачев. И този съд намира, че е отпаднала реалната опасност обвиняемият да се опита да повлияе върху някой от свидетелите по това наказателно производство и с това да извърши ново престъпление.

Подкрепя се и изводът, до който е достигнал ВОС, че като ново обстоятелство се цени здравословното състояние на Ковачев, установено със СМЕ, назначена в хода на досъдебното производство. Здравните експерти са установили няколко хронични и други заболявания, които са влошили здравето му.

Съдът намира, че няма реална опасност Владимир Ковачев да се укрие от наказателно преследване. Той има постоянен адрес, необходимо е да полага грижи за 2 малолетни деца, както и за болен родител. Колкото до размера на паричната гаранция - 10 000 лева, Варненският апелативен съд счита, че той не само съответства на материалното състояние на семейството на Ковачев, но и ще гарантира доброто процесуално поведение на обвиняемия в хода на досъдебното производство.

Определението на Варненския апелативен съд, с което се потвърждава изменението на мярката за неотклонение от "задържане под стража" в "парична гаранция" от 10 000 лева на разследвания за лихварство Владимир Ковачев е окончателно.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: