Ученици от Варна празнуват Китайската нова година

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
11:22 / 04.02.2020
1584
Младите почитатели на китайската култура от Варна ще се съберат в Grand Mall, за да отбележат заедно началото на Китайската нова година, съобщиха от пресцентъра на търговския обект. В пъстрата културна програма на 8 февруари се включват варненските училища с преподаване на китайски език СОУ "Св. Климент Охридски", СУ "Димчо Дебелянов", ГПЧЕ "Йоан Екзарх“, IV ЕГ "Фр. Жолио-Кюри. Учениците в тези училища учат китайски под ръководството на преподавателката Ту Личин, или както всички я наричат – Лиса, специалист по преподаване на китайски език на чужденци. Специално за събитието в морския град пристигат и студенти и преподаватели от Институт "Конфуций“ във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий“.

Събитието е с вход свободен и е отворено за всички, които искат да обогатят знанията си за една от най-старите световни култури. В програмата ще прозвучат вокални изпълнения на варненските ученици на Лиса от Четвърта езикова гимназия и Пета гимназия. Ще ги последва демонстрация на възпитаниците на у шу клуб "Шън Лун“, традиционни участници в събитията на общността от приятели на китайската култура във Варна. Самата Лиса ще поднесе свое изпълнение на музикалния инструмент хулусъ (Hulusi ). Това е традиционен китайски музикален инструмент с необичайна форма - използва малка кратунка и три успоредни флейти, за да пресъздаде сложна тоналност с характерно меко звучене. Името на инструмента е показателно - състои се от две части: Hulu, което означава кратунка, и Si – коприна, което се отнася за мекото звучене. 

Ефектна демонстрация ще направи клуб BDS, Винг Чун – България. Винг чун е бойно изкуство с над 300-годишна история, създадено и развито в Китай. Във винг чун се използва едновременност на нападението и защитата - защитата е нападение и нападението е защита. Силата на противника се обезврежда и се използва срещу него с контраудари, които са едновременно нападащи и защитни. Стилът е придобил най-голяма популярност миналия век в лицето на гранд майстор Ип Ман. Най-известният му ученик е Брус Лий. Други известни личности, трениращи винг чун, са Джаки Чан и Робърт Дауни Джуниър. Винг чун е особено ефективен при близък бой и има пестеливи движения, устойчиви пози и практична насоченост, като техниките му са построени на желязна логика. Определящ елемент за винг чун стиловете са верижните удари. Един опитен винг чун боец може да изпълни до осем удара в секунда. В зависимост от целта на ударите и боеца, те са с юмрук, пръсти или с ръба на ръката. Винг чун не се противопоставя на силата на агресора, а я преобразува, връщайки я към него, което дава тотално ново разбиране за човешките възможности. 

Ще видим и изпълнение на преподаватели - доброволци от Институт "Конфуций“ -  Велико Търново.  

Китай е прочут със своите акробати. Полуфиналистката от последното издание на тв формата "България търси талант“ – малката Адриана Хаджитенева, ще пренесе публиката в атмосферата на акробатичното шоу.

Мнозина за чували за майстор Шън Вей. Докторът има свой кабинет в Двореца на културата и спорта. Той е виден майстор на тай чи и заедно със своите възпитаници наскоро дори засне кратък боен филм на тази тема. Бавните и красиви форми на тай чи ще сложат край на новогодишния концерт на китайската култура. 

Уъркшоповете на доброволците от Институт "Конфуций“ - Велико Търново, ще запознаят гостите с традиционни китайски изкуства, калиграфия, връзване на възли, изрязване на хартия и други умения.

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).