Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ученици проведоха съдебен процес в Окръжния съд по мотиви на роман на Балзак
Автор: Стоян Маджиров 11:03 / 23.05.2019Коментари (0)1765
©
В навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Окръжен съд – Варна беше домакин на открит урок по история и литература по мотиви на романа на Балзак "Дядо Горио“ проведен като съдебен процес. Учениците от 9“а“ клас на Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване "Николай Хайтов“- Варна бяха посрещнати от съдия Иваничка Славкова – зам. председател на Варненски окръжен съд и ръководител на "Наказателно отделение“. Тя ги запозна със спецификата на делата гледани от ВОС, мястото на институция в съдебната система, като отдели внимание на престъпления в транспорта и по-специално на престъпленията завършващи със смърт при пътни произшествията.

Сред разговора със съдия Славкова, деветокласниците облякоха тоги и много умело влязоха в ролите съдия и прокурор, други бяха съдебни заседатели, свидетели и адвокати, за да разиграят съдебен процес по мотиви от произведението на Балзак. Съдебният състав от ученици призна за виновни синовете на дядо Горио в злоупотреба с бащината любов, с която двамата са били благословени. Съдът отчете и вината на бащата, който при забогатяването си е изградил собственото си щастие и това на синовете си върху нещастието на много хора, които са гладували и купували многократно по-скъпо хляба си. Според тричленния състав това също е причина за трагедията му, като дядо Горио е понесъл своето наказание, защото няма по-голяма болка и наказание от това, човек да осъзнае, че е прекарал живота си в заблуда и са го използвали.

В края на заседанието деветокласниците от ПГГСД "Николай Хайтов“- Варна отправиха призив към всички присъстващи в залата: “Всеки от нас е дете на родителите си и сме изправени пред предизвикателството да изпитаме любовта си към тези, които са ни създали. Нека не се интересуваме само от това, което можем да получим, а от това, което майките и бащите ни са пожертвали за нас. Да не забравяме, че начинът, по който се отнасяме към родителите си в настоящето, ще определи начина, по който един ден нашите деца ще се отнасят към нас“.

Съдия Славкова уточни с усмивка, че при разгледания казус може да има само морална присъда, но според Наказателния казус злоупотребата с бащина любов не е престъпление.

След края на делото всеки от учениците получи удостоверение за участие в образователната програма "Отворени съдилища и прокуратури“ на ВСС, както и екземпляр от действащата Конституция на България.

През учебна 2018/2019 година до момента в двата образователни проекта на ВОС "Час по правосъдие“ и "Отворени съдилища и прокуратури“ са участвали съдиите: Асен Попов, Светла Даскалова, Яна Панева, Ралица Костадинова, Цветелина Хекимова, Даниела Писарова, Диана Стоянова, Ивелина Владова, Елина Карагьозова, Иваничка Славкова и Марин Маринов. Участието им като лектори в програмите е доброволно и безвъзмездно, като до май са обхванати над 700 деца.

Чрез беседи, които се провеждат в учебните часове или при посещения в съда, магистратите запознават децата с разделението на властите, функциите на съдебната власт, правата и отговорностите им. Целта на образователните програми е да бъде формирана и повишавана правната култура на подрастващите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Алексей Навални почина
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: