Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ученици станаха гидове за един ден във варненския зоопарк
Автор: Екип Varna24.bg 12:20 / 25.05.2023Коментари (0)736
©
Ученици от Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна станаха гидове за един ден във варненския зоопарк.

Те се включиха в доброволческата програма на Зоологическата градина, като учиха за животните и след това поднесоха на живо наученото пред гостите в парка, научи Varna24.bg от фейсбук-страницата на зоопарка.

Публикуваме текста от мрежата, без редакторска намеса:

Здравейте, приятели!

Учениците от 6 клас на МГ "Д-р Петър Берон" - гр. Варна се включиха в доброволческата програма на Зоологическата градина в града. През последния месец те подготвяха информация за животните, които обитават парка, и в днешния ден (20 май) информираха посетителите за произход, разновидности, хранителни навици и др.

Най-важното, което се надяваме да запомнят нашите посетители от приятелските беседи с любознателните ученици на варненската гимназия, е да не храним обитателите на парка с храната, която се внася. Посетителите в съботния дъждовен ден бяха запознати и с дейността на Спасителния център към варненския зоопарк. Всеки съвременен зоопарк трябва да се стреми към опазване на дивата природа – животните, растенията и техните местообитания. Част от тези действия са насочени и към местните животински и растителни видове. Това става както чрез проучвания и изследвания, така и чрез пряка помощ - лечение на пострадали животни.

В Спасителния център на Зоопарк Варна попадат диви животни, които поради някаква причина са пострадали – блъснати от коли, нападнати от други животни, ранени в градска среда, изгубени малки и други. Всяко животно бива прието и лекувано в амбулаторията и сградата на центъра от специален екип - ветеринарен лекар, зооинженер, уредник и гледачи на животни.

Спасените и успешно излекувани животни се освобождават обратно в природата – там, където им е мястото. На животните с трайни увреждания се предлагат подходящи за целта местообитания в зоопарка.

Спасителния център на Зоопарк Варна приема и лекува средно по 150 животни на година – бозайници, птици и влечуги от 50 различни вида. В зооколекцията на зоопарка има трайно настанени животни от защитени редки видове, някои от които – червен ангъч, бухал, сокол скитник, тръстиков блатар, блатна сова, чухал, бял щъркел, керкенез, сокол орко и други.

Посетителите останаха очаровани, а младите математици удовлетворени от свършената работа в съботния ден. В знак на благодарност те получиха покана за концерта на Зоологическата градина по случай 1 юни, на който ви каним. Очакваме и други училища да се включат като доброволци, защото така възпитаваме децата, че природата и всеки, който е част от нея, трябва да се ценят.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
газови доставки
Бум на коклюш в България
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: