Ученикът със сайта за дупките ще помага на варненските шофьори

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
12:32 / 23.04.2013
1329
Малките улици във Варна са в по-лошо състояние от булевардите. Това са наблюденията на деветокласника Христо Стайков, чийто проект "Визуализация и анализ на състоянието на пътя" спечели две награди от Седмото национално състезание по уебразработване WEBLOZ.

Сайтът на варненския ученик преброи 880 неравности на пътя, които са класифицирани от 1 до 8 степен според големината им. Описани са всички неравности във Варна и по пътя до Велико Търново.

Справка в сайта показва, че дупки от шеста и по-висока степен във Варна няма. От пета степен са само 3 дупки- две на бул."Трети март" и една на бул."Владислав", която вероятно вече е запълнена покрай ремонтите там. Дупката от шеста степен все пак има, но на магистрала "Хемус" (на територията на Шуменска област).

Дупките са описани в началото на тази година, разкри Христо пред Дарик. Идеята за създаване на сайта му идва по време на едно пътуване от Варна за София, в началото на тази учебна година.

Процесът по описването на дупките е автоматизиран. Става с помощта на хардуерно устройство, което отчита вибрациите на акселерометър, обясни Христо. Талантливият ученик планира да създаде още няколко такива устройства, които могат да бъдат раздадени на таксиметрови шофьори. Така картата с дупките ще може да се актуализира.

Проектът "Визуализация и анализ на състоянието на пътя" може да се използва от шофьори за избиране на най-спокоен маршрут и от общината за определяне на приоритет на ремонт на пътната настилка, смята Христо. Според него да си шофьор във Варна не е лесно.

Христо Стайков е деветокласник в Математическа гимназия "Д-р Петър Берон". От няколко години се увлича по роботиката и уеб технологиите. Още преди да стане гимназист създава LED часовник, дистанционно управляем автомобил и костенурка-робот, която следва движещи се предмети. Сред реализираните му проекти са онлайн калкулатор и програма, която може да конвертира графични файлове в текст. Негово дело е и сайтът на ЦДГ №5 "Слънчо".


Виж коментарите (2)

Още по темата (21):
12.12.2014 През 2015 г. приоритетно ще оправят разбитите тротоари пред входовете на варненци и дупките в кварталните улички
10.03.2014 Отчаяние у гражданите от дупки без шанс за ремонт
17.02.2014 Спешно запълват ямите по варненските улици
11.02.2014 Ремонтът на улиците започва през март
10.09.2013 Ремонтираха 137 улици във Варна през лятото
18.06.2013 Портних: Ремонтите на улиците и булевардите във Варна ще продължат
Още новини от Новини от Варна:
Брокери: Хора с добри финансови възможности сменят апартамента си...
Община Варна се включва в националната здравна кампания за борба ...
Община Варна кандидатства за 10 млн. лв. за транспорта на града
Секира! 80 лева струва телешката пържола от 200 гр. на Морската г...
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Кирил Петков след катастрофата: Возих се на задната седалка в кол...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).