Укрепват призрачната къща на "Преслав" 24

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
13:20 / 31.07.2015
2740
Уникалната призрачна къща, която над 15 години се руши по ул. "Преслав" № 24, скоро може да се сдобие с ново лице, предаде репортер на Varna24.bg

Както вече писахме, имотът за над 5 млн.евро, се разпада в центъра на града. След дълга кореспонденция с община Варна неговите стопани са изработили проект и документация и са в готовност да поръчат реставрацията на невероятната къща. За да се случи това обаче се очаква становище и съгласуване от Националният институт по опазване паметниците на културата, коментира главният архитект на общината Виктор Бузев.

Той сподели, че за жалост процедурите са тромави и отнемат време. Колкото по-скоро се получи това становище, толкова по-бързо ще започне стабилизирането не само на тази, но и на други подобни къщи, допълни арх. Бузев.

Сградата на "Преслав" 24 е проектирана през 1922 г. за Софийската банка от арх. Дабко Дабков със скулптори на Кирил Шиваров. От 1988 г. собственик на сградата е Оувърсийс Девелопмънт ООД, собственост на Майкъл Бодуроглу и Леонидъс Корбетис . Първият е управляващ директор на компанията Allseas Marine S.A , която притежава 23 кораба, президент и изпълнителен директор на Paragon Shipping.

Стана ясно, че проектите за укрепването на невероятния имот, са поверени на проектантско бюро "Фрибул", което има лиценз за работа с паметници на културата. 

Община Варна очаква становище от Института за още 500 варненски къщи със статут на паметници на културата, за да се задвижи процедурата по тяхното реставриране. Още 150 са предложени от общината за ново вписване. 84 от тях са в аварийно състояние и се нуждаят от неотложен ремонт.

Веднага щом бъдат получени нужните документи от Института ще се даде и зелена светлина на процедурите по реставрация. Там, където гражданите не предприемат действия по възстановяване на имотите си, дейността ще бъде поета от общината, с което тя се превръща в съсобственик на дадената къща, каза още арх. Бузев. 

Той сподели, че не е изключено част от най-старите сгради да бъдат съборени, поради невъзможност от укрепване и риск от срутване. 

Арх. Бузев обясни, че се очаква дейността на Института по опазване паметниците на културата да бъде децентрализирана и Варна да има собствена дирекция, която бързо и успешно да взема решения. 

Обмисля се също така идеята да бъде създаден общински фонд за опазване паметниците на културата, в който да постъпват средства от актове и глоби за имоти с историческа и културна стойност, които не се стопанисват добре .

Стана ясно, че до дни се очаква да стартира и ремонтът на сградата на ДНФ, която също е уникална и неповторима по своята архитектура и стойност.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте положението след големия пожар на бившата Циркова площадка ...
Голям пожар във Варна! 
Чужди медии хвалят родни курорти по морето: 600 до 700 евро за се...
Огромен комплекс край Варна е почти готов. Близо е до плажната ив...
Конференция във Варна засяга значими въпроси за развитието на биз...
Отнеха титлата "Мис България" от варненската хубавица Елизабет Кр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).