“Умните градове" във фокуса на Startup Weekend Varna’2017

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:57 / 16.05.2017
1607
Работещи практики и модерни технологии, които могат да превърнат градовете ни в по-екологични и по-ефективни, т.нар. концепция Smart City ("умни градове") влизат във фокуса на поредното 7-моиздание на Startup Weekend Varna.

Защо Smart city?
­Все още никой не е открил как един град става "умен", но след има-няма 30 години повече от две трети от населението на земята ще живее в градове. Или поне така сочат анализи на ООН. Със засилването на процеса "много хора на малко място" пред местните власти ще се появяват все повече предизикателства. Варна например, е почти класическа илюстрация - една от най-малките по територия общини у нас, с население почти колкото някои български области.

Затова светът вече вярва, че решението e в т.нар. Smart Cities, които ползват технологии, за да управляват ефективно всички възможни градски активи - транспорт, училища, ВиК, болници, сметоизвозване, чистота на въздуха и пр.
Всъщност, нали няма смисъл да ви убеждаваме в ползите?

Шест са категориите, с които трябва да се справя един "умен град", според Technische Universität Wien - икономика, околна среда, администрация, мобилност, начин на живот и население. Е, засега Варна и Пловдив са далеч от най-добрите попадения в класацията на същия този Виенски технически университет, който е изследвал десетки европейски градове, но ние сме убедени, че можем да обърнем нещата.

За да се включите в предизвикателството се нуждаете от 54 часа, една или повече идеи, много хъс - наистина много, готовност "да обърнете нещата с хастара надолу" и добър екип. 

Събитието епредвидено от  26 до 28 май 2017 г. , а мястото е най-новият co-working space във Варна - на ул. "Преслав" 53, в сградата на The Social Teahouse.

Какво да очаквате като резултат?
Вероятните решения не са едно и две, но опциите могат да започват от автоматика за дома и локализиране на автомобили и да стигнат до решения за мониторинг на обществени превозни средства, интегрирано управление на битовите отпадъци, системи за ефективно използване на обществени ресурси и дори достъп на жителите на един град до информацията за произведените от тях отпадъци...И не на последно място - най-добрия уикенд на живота си!

Наградите:
Парична награда от 750 евро;
Едномесечен абонамент за co-working space;
3D принтер;
И още - по 750 евро за всяко от първите три места от Сдружение "Варна - Европейска Младежка Столица 2017", ключово направление "Варна на Картата";
Включване в работната група на URBACT;
Билети за startup събития из цяла Европа, но също така безценната възможност да получите обратна връзка за своята идея от доказани професионалисти; възможност да презентирате идеята си пред активни инвеститори, присъединяване към активна предприемаческа общност и много др.

Какво е Startup Weekend?
Интензивно 54-часово събитие, в рамките на което всеки може да влезе в обувките на един предприемач. Форум, на който програмисти, дизайнери, маркетинг специалисти, икономисти или само стартъп енсусиасти се събират, споделят идеи, сформират екипи и проверяват дали идеята им може да се превърне в успешен бизнес. Нерядко го и правят, дори и да е само в demo версия.

Освен това, цялото събитие се записва. Финалните презентации на готовите продукти се качват на страницата на фондацията Startup Weekend, която е регистрирана в Сиатъл в Съединените щати, където инвеститори нерядко търсят добри проекти, в които да инвестират.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна
Внимание! "Синята зона" не работи в празничните дни във Варна, но...
Варна се обогати с нова икона
Тротинетки се движат опасно по пътното платно във Варна
Коцев: Варна е люлка на знанието, устрема и успеха. Децата ще нос...
Във Варна: Българските ученици завоюваха 8 медала на Балканската ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).