Уникален архитектурен паметник във Варна тъне в мизерия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:14 / 15.05.2017
2643
Отвън джунгла, отвътре - свърталище на наркомани и бездомници. Така изглеждат в момента старите барутни погреби на Варна. Навремето тук са били съхранявани барутът и снарядите на Варненския гарнизон. В момента по земята се търкалят всевъзможни боклуци, личат следи от огън, а разрухата е пълна.

Бункерът е последният елемент от крепостната стена в града, строена през 19-и век. В първите години на демокрация тук се помещаваше легендарен рок клуб, а след това бе друг вид заведение. От няколко години обектът е напълно изоставен и се руши от природните стихии и безстопанственост.

С идеята мястото да бъде превърнато в мултифункционална зала с възможности за концерти и изложби през 2012 година имотът публична държавна собственост бе прехвърлен от държавата на Община Варна. Година по-късно бе подписан 10-годишен договор между местната власт и Народно читалище "Стара Варна 2010" за превръщане на архитектурния паметник "Погребите" със застроена площ от 166 кв. м. в камерна концертна и изложбена зала.

Четири години по-късно проектът за трансформация на обекта стои само на хартия. Погребите са си в същото отчайващо състояние. Нещо повече. Имотът е опасен за здравето и живота на преминаващите хора, вреден е в санитарно хигиенно отношение и създава условия за възникване на пожар, установи проверка на общинска комисия, създадена след поредица сигнали от граждани за състоянието на имота.
"Искахме да го превърнем в истински културен център, но до този момент не можем да намерим финансиране. Това не може да го направи еднолично един човек, ако не е собственик на кораби или авиокомпания", коментира пред Дарик председателят на "Стара Варна 2010" Ламбрин Сотиров.

Направената количествено-стойностна сметка показва, че трансформирането на обекта в мултифункционална зала би струвало близо половин милион лева.

На днешното си заседание комисията "Собственост и стопанство" към местния парламент реши договорът с Народно читалище "Стара Варна 2010" да бъде прекратен.

Не може за 4 години да не се направи нищо с този имот, е мнението на съветника Славчо Славов, който гласува за разваляне на договора с читалище "Стара Варна 2010". Състоянието , в което се намира обектът, е плачевно, заяви колегата му Христо Атанасов. Той призова след разваляне на договора да се сформира комисия, която да прецени какво да бъде бъдещето на имота.

"Нека този, който има по-добра идея, да я развие и направи нещо по-добро", коментира Сотиров. Той научи от Дарик за решението, но заяви, че все още не се отказал от идеята си.

За да бъде прекратен договорът между местната власт и читалище "Стара Варна 2010", решението на комисията "Собственост и стопанство" трябва да бъде потвърдено и на заседание на Общинския съвет.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).