Уникални варненски сгради, паметници на културата, се превърнаха в гробници!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
12:55 / 18.04.2023
2437
Уникални варненски сгради, вписани в регистъра на архитектурните паметници на културата, се рушат от години и една след друга изчезват от лицето на града! Това съобщиха "Граждани от квартала", видя Varna24.bg.

Фоторепортажът показва потресаващото състояние на редица стари къщи в центъра на Варна. Паднала мазилка, липсващ покрив, дограми. Времето и липсата на грижи са превърнали емблематичните за Стара Варна къщи в истински гробници.

От "Граждани на квартала" напомнят, че къщите са частна собственост, най-често на група от наследници, всеки от които иска да осребри своя дял от имота, но не поема и грам отговорност за състоянието му в разрез с разпоредбите на закона. 

Проблем в продажбата на подобен имот е, че законът не позволява разрушаването на сградата с цел ново строителство, нито промяна на фасадата, което ограничава възможностите за експлоатацията му, а цената на подобен имот, предвид централното му разположение и големина достига до стотици хиляди евра.

Днес светът отбелязва Международния ден за опазване на паметниците на културата . През 1984 г. датата 18 април е определена от ЮНЕСКО, за да привлече общественото внимание към ценностите на културното наследство – да ги пазим и съхраняваме за бъдещите поколения.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).