Условна присъда за младеж, наранил фатално спътник в катастрофа край Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
10:32 / 13.11.2020
3081
На 12.11.2020 г., по внесен от окръжната прокуратура във Варна обвинителен акт, състав на съда призна за виновен в извършване на престъпление по транспорта Р.К., на 19 години, съобщи говорителят на ОП Варна Радослав Лазаров. 

На 10.09.2019 г. на междуселищен път Варна – Белослав, на разклона за с. Звездица, подсъдимият нарушил правилата за движение по пътищата, свързани с максимално разрешена скорост и при ограничение от 50 км/ч управлявал автомобила си с около 80 км/ч. При извършване на ляв завой изгубил контрол над МПС, чиято задна част се поднесла надясно. Колата напуснала платното и се блъснала в крайпътно дърво. Пострадал спътникът на водача. За да бъде изваден от автомобила, се наложило използването на моторен хидравличен агрегат за рязане и разпъване на купето. Въпреки проведените реанимационни и интензивни болнични грижи, близо месец по-късно, той починал.

Р.К. е предаден на съд за деяние по чл. 343 ал.1 б. "в“ от НК.

В разпоредително заседание признал вината си и поискал съкратено съдебно следствие.

След преквалифициране на деянието по чл. 343а б. "б“ от НК (по-леко наказуем състав за оказана помощ от страна на виновния водач), му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от една година. По силата на специалните съдопроизводствени правила на съкратеното следствие това наказание е редуцирано с една трета и му е определено такова в размер на осем месеца.

Отчитайки чистото съдебно минало, липсата до този момент на допуснати нарушения за закона за движение по пътищата и младата му възраст, съдът е определил това наказание да бъде условно, с три годишен изпитателен срок. Освен това, Р.К. е лишен от право да управлява МПС за срок от една година.

Окръжна прокуратура Варна няма да протестира присъдата.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).