Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Условна присъда за водач без книжка, предложил подкуп на полицай
Автор: Екип Varna24.bg 16:58 / 28.07.2022Коментари (0)1047
© bTV
Илюстрация
Апелативен съд – Варна потвърди присъдата на Окръжен съд – Варна спрямо мъж, предложил подкуп на полицейски орган. Кирил М. е осъден за това, че на 28.03.2021г. в гр.Бяла предложил 100 лева на полицай от Регионална дирекция Гранична полиция - Бургас, за да не извърши действие по служба - да осигури присъствието му до пристигане на екип на Пътна полиция към МВР-Варна, който да довърши започнатата полицейска проверка. Тя трябвало да установи дали Кирил е употребил алкохол и дали е управлявал МПС без нужното свидетелство за правоуправление. Първата инстанция наложила наказание "лишаване от свобода“ за 6 месеца, отложено с изпитателен срок от 3 години и глоба в размер на 1 500 лв., съобщиха от пресслужбата на съда.

На 28. март тази година на двама полицейски служители било възложено да проверяват за нелегални мигранти и контрабандни стоки превозните средства, движещи се от Бургас за Варна. Късно вечерта те спрели автомобила на подсъдимия. Кирил М. нямал книжка и бил във видимо нетрезво състояние. Затова граничният полицай поискал съдействие от Пътната полиция във Варна, тъй като служителите на граничните полицейски управления нямат правомощия да установяват нарушения по Закона за движение по пътищата. Те трябвало да осигурят присъствието на нарушителя до пристигането на компетентния орган. Междувременно подсъдимият увещавал органите на властта да го пуснат, като в замяна предложил банкнота от 100 лв. Граничните полицаи го задържали за предлагане на подкуп. Впоследствие той отказал да бъде тестван за употреба на алкохол. Установено било, че Кирил М. никога не е притежавал СУМПС. Съставени му били два акта за административни нарушения от КАТ.

Недоволни от присъдата останали и подсъдимият, и прокуратурата, поради което тя бе обжалвана и протестирана пред настоящата инстанция. Защитата твърди, че поведението на шофьора не целяло да мотивира служителите да не изпълнят задължението си, защото като гранични полицаи те не били длъжни да осигурят присъствието му до пристигане на компетентния орган. Прокуратурата от своя страна настоя за по-строги наказания.

Варненският апелативен съд категорично отхвърли в случая да има "полицейска провокация към престъпление“, тоест подкупът да е бил поискан. Въззивната инстанция е категорична, че служителите са действали в рамките на правомощията си. Предложеният дар трябвало да мотивира един от тях да не изпълни свое задължение по служба. Целта била той да не осъществи необходимия контрол и да пропусне подсъдимия въпреки неговото противоправно поведение – управление на МПС без правоспособност и след употреба на алкохол, а за това да не бъдат уведомени компетентните власти.

Апелативният съд не намери основания да завиши наказанието, съобразно искането на прокуратурата. Налице са изискваните от закона предпоставки за условно осъждане. Съдебният състав сподели становището на Окръжния съд, че подсъдимият може да бъде поправен без ефективно лишаване от свобода.

Решението, с което Варненският апелативен съд потвърди присъдата на първата инстанция, може да се обжалва и протестира пред ВКС.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: