Успешно разработиха проект за унищожение на вредител в Морската градина

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:34 / 01.02.2018
2060
За три години Община Варна в партньорство с Българска агенция по безопасност на храните и ОДБХ град Варна, успешно разработват проект за справяне с инвазивния вид Metcalfa pruinosa. Цикадата е нанесла повреди върху редица дървета в Морската градина. Атаката започва през 2016 година, когато на територията на Община Варна е установено нападение от този вредител по дървесни и тревисти видове.

Вредителят произхожда от Северна Америка, като е разпространeн на почти всички континенти. Увеличаването на популацията може да доведе до възникване на огнища, водещи до значителни щети по растителните видове и икономически последици за селското стопанство и туризма.

Повредите са вследствие от храненето на цикадите с растителен сок от растенията, които започват да линеят и се покриват с медна роса и восък.

През 2016 г. в района на Морската градина беше организирана експедиция с участие на специалисти от Българска агенция по безопасност на храните (ЦЛКР и ОДБХ Варна), СУ "Св. Климент Охридски" и Университета "Витербо" - Италия, които установиха повреди от неприятеля върху голям брой дървесни и тревисти видове.

През 2017 година, Община Варна стартира финансирането на пилотен проект за биологична борба с M. pruinosa, извършен с подкрепата и под контрола на специалисти от Областна дирекция по безопасност на храните - Варна.

Проектът е финансиран изцяло от община Варна и включва разпространение на биоагент - вид оса, която унищожава ларвите на цикадата. Паразитоидът Neodrinus typhlocybae е внесен от Северна Америка и успешно редуцира популациите на вредителя. Добри резултати от приложението на този биоагент срещу Metcalfa pruinosa са получени в страни като Франция, Италия, Швейцария, Гърция.

Доказано е, че биологичният метод, при който се използват полезни организми вместо химикали е най-ефективен за контрол на този неприятел. Методът има висока ефективност и продължителност и е подходящ за градски зелени площи.

Биологичния контрол е избран като безопасен и надежден начин за справяне с екзотичните вредители. Нужни са 3-4 години за постигне на равновесие между популациите на вредителя и тези на паразитоида.

Проектът на Община Варна за биологичен контрол има за цел поддържане на много ниски нива на популацията на Metcalfa pruinosa и съвместно съжителство с естествения и "враг". Контролът ще продължи и през следващите години, като периодично ще бъдат обследвани терените и ще бъде проведен мониторинг върху развитието на популациите на биоагента и вредителя. В зависимост от резултатите ще бъде разработен план за конкретни действия.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Изненада за варненци и гостите на града
Вижте какъв огромен хотел скоро ще бъде готов във Варна. Точно до...
Прекрасна новина за всички варненци!
Ето какво време ни очаква днес във Варна
Тестът за коклюш във Варна е много скъп, хората масово не си го п...
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).