Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
В АГ болницата няма пациенти, търсят инвестиции
Автор: Екип Varna24.bg 11:24 / 30.03.2011Коментари (0)1117
© Varna24.bg
Макар АГ болницата да е лечебницата, в която от целия регион се стичат родилки с тежка патология, се оказва, че заетостта на леглата е твърде ниска. Необходими са съкращения. Както на легла, така и не персонал. До този извод стигнаха общинските съветници от комисията по здравеопазване, след като изслушаха доклада на лечебницата за м.г., презентирана от болничния контрольор. Най-зле било гинекологичното отделение, където използваемостта на леглата е едва 28%. Следва звеното за патологична бременност с 48% и родилното - с 58%. Най-натоварено остава отделението за недоносени, което е заето 91%.

Всъщност причината за плачевната статистика е в това, че АГ болницата влиза в пряка конкуренция с държавни и частни клиники, където се предлагат по-добри битови условия и по-съвременна апаратура. По този повод зам.-кметът по здравеопазване доц. Христо Бозов предлага да се направят изчисления на необходимите инвестиции за модернизиране на оперативната апаратура.

"Миниинвазивната хирургия във Варна не е добре развита", посочи той. Според него трябва да се вложат средства в добра техника за диагностика, която би привлякла бъдещите майки. Така те хем ще минават през АГ-то по здравна каса, вместо да плащат скъпо на частни кабинети, хем болницата ще набере достатъчно пациенти, за да излезе на добра печалба. Не на последно място според зам.-кмета трябва да се увеличи броят на платените специализанти, тъй като акушер-гинекологията в момента е популярна сред студентите.

За това как лечебницата да се развива в бъдеще, вместо да тъне в разруха, съветниците и лекарите ще обсъдят в цифри на специална среща.

Неведнъж ръководството на АГ болницата е алармирало, че част от загубите й се акумулират от това, че спешните пациенти без здравни осигуровки не си плащат по определения ценоразпис и разходите остават за сметка на структурата. Ако обаче лечебницата кандидатства за спешен портал пред здравното министерство, както е в МБАЛ "Св. Анна" и УМБАЛ "Св. Марина", тя ще получава по 20 лв. за всеки преминал. Естествено, парите няма да стигнат за покриване на извършените медицински услуги, но поне отчасти ще покрият загубите. Например само м.г. по спешност били прегледани 553 жени, които не се наложило да бъдат настанени в болницата. За тях в лечебницата не е постъпила нито една стотинка, коментира управителят д-р Радослав Минков.

Идеята АГ болницата да си направи собствен ин витро център, а този на проф. Иван Козовски да бъде аут от сградата на лечебницата, на този етап е мисия невъзможна. Проучване на управителя д-р Радослав Минков сочи, че има възможност за кандидатстване по европейски програми, но по тях се осигуряват максимум половината пари. А за изграждането на такъв център са нужни минимум 1 млн. лв. От друга страна стои въпросът с намирането на подходящи кадри. По думите на ректора на Медицинския университет проф. Анелия Клисарова във Варна има само един андролог, който буквално се разкъсва между трите съществуващи в града ин витро центъра. "Затова подготовката на подобен проект трябва да започне с набирането и обучението на необходимите кадри", посочи тя. В този смисъл АГ-то може да се сдобие със звено за асистирана репродукция, но едва след няколко години. Не на последно място проф. Клисарова уточни, че в момента Варна не се нуждае от поредния ин витро център по простата причина, че в нито един от съществуващите няма листа на чакащите.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Абитуриентски балове 2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина сливенският митрополит Иоаникий
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: