В "Актив арт" откриват изложбата "От тяло на хартия"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:51 / 18.08.2015
2297
Галерия "Актив арт" ще представи изложбата "От тяло на хартия". Тя ще бъде открита на 20 август в 18.30 часа. 

Проектът "От тяло на хартия" се реализира като актрисуване в Берлинските музей - Музея на групата на немските експресионисти, Музея на скулптурата Георг-Кобле и в Берлинската галерия повече от седем години. 

Първата изложба на този проект е представена през 2014 г., а втората се експонира през м. април и май в Българския културен институт в Берлин и през месец август в галерия "Актив Арт" във Варна. 

Изборът на варненската галерия изхожда от факта, че "Актив Арт" има традиции в организирането и представянето на изложби от вечерен акт пред публиката на града. В експозициите в Берлин и Варна заедно с тридесетте немски автори участват и четирима варненски художници - Николай Русев, Марина Варенцова-Русева, Христина Иванова и Венцислав Марков. 

Проектът стартирал от Съюза на берлинските художници като "актово рисуване за всички" като принос към Дългата нощ на музеите в Берлин се превръща в междукултурен проект, където присъстват различни художествени техники, естетики и концепции за тялото в пространството.

Вечерният акт - голо тяло е академичен жанр, рисуване на скици от натура, изпълнени в рамките минути върху хартия с туш, молив, креда, пастел или акварел. Всеки участник сам избира своя ракурс. Кратката рисунка тренира окото и ръката, тя е по-експресивна, по-динамична и дава възможност за експериментиране. Историците на изкуството препращат възникването на тази форма на рисуване към времето на Ренесанса, когато човекът е признат за съвършен, а неговото тяло е било идеал и мяра за красивото.

Изложбата представлява една интересна колекция от рисунки, публикува и в каталог.

Ради Найденов - Посланик на република България във Федерална република Германия споделя : "Този проект е олицетворение на безкрайната свобода на творчество и общуване, затова аз бих го нарекъл "Изкуство без граници в действие".  Пожелавам на изложбата да успее да предаде това послание на възможно най-много хора, а на прокета - да запази това чувство на свобода и радост от собственото съпричастие към изкуството."

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци трябва да знаят, че тази улица ще бъде затворена за опре...
Още едно кученце от приюта в село Каменар беше осиновено по време...
Днес времето няма да е приятно: Какво ни очаква във Варна?
Това ли са новите властелини на центъра на Варна?
Варненци: Това е изключително опасно, може да пострадат деца
Тази красива къща във Варна дава име на градинка, в нея е било и ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).