В "Аспарухово" се обявиха против транспортни инфраструктурни промени

Автор: Пламена Николова
Коментари (15)
10:18 / 30.11.2018
6015
Жители на варненския район "Аспарухово" се обявиха против някои предвидени транспортни инфраструктурни промени при ремонтите в квартала, научи Varna24.bg.

Ето какво се посочва в искане, изпратено до съветниците от ПК "Транспорт" , която ще заседава днес:

"В момента в кв.Аспарухово се реализират мащабни проекти за преустройство на уличната мрежа с цел районът да стане по-добро място за живеене. Преди седмица на нарочна среща в кметството беше представен проекта на целия ремонт. Доста късно, но все пак се надяваме, да не е препалено късно, защото във възникналата дискусия се откроиха няколко важни проблемни въпроса, според всички присъстващи граждани от квартала. А именно:

Какво налага затварянето на кръстовището до Морската гимназия? Това е важно кръстовище предвид затварянето на предното такова на сп.Калин след потопа в Аспарухово. Затварянето му ще доведе до натоварване на новоизграденото кръгово кръстовище пред кметството, като 95% от трафика в Аспарухово ще минава през него. Общо мнение, след проведена анкета е, че кръстовището трябва да се запази, като се регулира със светофар, или се направи кръгово. Считаме, че има възможност за това въпреки, че проекта е приет.

В заданието към проекта е указано да се изградят "джобове" за автобусите на градския транспорт по всички спирки, но в проекта няма предвидени такива за спирки "Народни будители" и " Любен Каравелов" в посока Аспарухов мост.

На бул.Народни будители в участъка след кръговото по посока центъра на Аспарухово са предвидени бетонни разделители между платната с височина от 50 см. Тази височина е крайно недостатъчна, предвид натовареното движение в този участък, и предоставя възможност за бързо преминаване на недобросъвестни пешеходци към една от двете спирки. Това ще създава сериозни предпоставки за ПТП.

При затварянето на левият завой на кръстовището на бул. "Народни будители" и ул.Злетово е необходимо разрешаването на обратен завой на кръстовището пред Поликлиниката, с цел да не се натоварва кръговото в центъра на квартала. Това не е видно от проекта.

В проекта е предвидено затваряне на съществуващите подходи към гаражите на жилищни кооперации на ул. "Кирил и Методий" с номера 21, 25 и 35 като за това е предвидено използването на локалното платно. То е с ширина от 3 м., а там според заданието е предвидена велоалея. След срещата всички се обединиха около идеята, че подходите трябва да останат както са в момента.

След ремонта на ул. "Мара Тасева" и бул. "Първи май" се вижда острата необходимост от поставяне на светофар за ляв завой на кръстовището с ул. "Кирил и Методий" в посока кметството.

Пак след същия-ремонт по предходната точка се затвориха всички леви завои на изходите на ж.к. "Дружба". Необходимо е разрешаването на обратен завой на кръстовището с ул. "Кирил и Методий" и отварянето на още един изход към бул. "Народни будители" с цел разтоварване на особено опасния изход зад у-ще Христо Ботев.

Има сериозни притеснения относно отводняването и зимното почистване на кръговото кръстовище създадено на центъра на "Аспарухово". От опит знаем, че при всеки по-голям дъжд в тази част от улицата става река, а и дали широчината на платната ще е достатъчна за снегорините.

Жителите на улиците: "Белгород", "Ростов", "Орел" и "Курск", Стадион Корабостроител и фирмите в района изпитват затруднения по отношение на входно /изходните/ точки към този район защото излазът им към булеварда и квартала е само един /от ул. "Ростов" към ул. "Народни будители". Същият е доста тесен за преминаващите камиони и автобуси. В проекта не видяхме заложен втори такъв изход. Предвид разрастването на района и бъдещото му заселване с новодомци живущите считат, че сега е момента да се помисли и за тях като се отвори втори изход чрез продължаване на ул.Орел до магазин Била с излаз на бул. "Народни будители". 

Вярваме, че в най-бързи срокове ще се обсъдят необходимите промени по проекта за разрешаване на предложените проблеми.

Очакваме да бъдем информирани предварително за да участваме в обсъжданията и да се запознаем с взетите мерки."

Виж коментарите (15)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).