Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
В МУ Варна учат бъдещите медици как правилно да общуват с пациентите си
Автор: Екип Varna24.bg 15:56 / 21.03.2015Коментари (0)522
©
Бивши и настоящи студенти от
МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Обучение изцяло съобразено с реалните нужди на бизнеса - това е един от основните приоритети, заложени в обучението на студентите в Медицински университет - Варна. Следвайки тази политика варненското висше училище обръща внимание и на това как лекарите и здравните специалисти, които подготвя, трябва да общуват със своите бъдещи пациенти. Това е в основата на двугодишен проект по ОП "Развитие на човешките ресурси", целящ оптимизирането и актуализирането на учебните програми по комуникация.

След приключване на проекта висшето училище може да се похвали с актуализиране на общо 20 програми по специалностите Медицина, Дентална медицина, Фармация, Здравен мениджмънт (магистър и бакалавър), Фармацевтичен мениджмънт, Управление на здравните грижи и Медицински козметик. Паралелно с това екипът разработва и издава общо 11 уникални по рода си помагала на български, английски, немски и руски език с богат набор от аудио и визуални материали за развиване на индивидуалните комуникативни умения както на българските, така и на чуждестранните си студенти. (В МУ-Варна към момента се обучават близо 900 чуждестранни студенти от 43 държави от целия свят.)

След провеждане на анкети с партньори по проекта - многопрофилни болници, аптеки и медицински центрове на територията на Варна, се установява какви са конкретните нужди и потребности на лечебните заведения. 

Така, съобразявайки ги изцяло с общоприетите европейски правила за комуникация, се разработват програми, целящи развиване на комуникационната компетентност на нашите лекари и здравни специалисти, както на български, така и на чужд език. Разработени са и програми на български език за чужденци.

"У нас, за съжаление, доста често сме свидетели или самите ние сме изпадали в ситуации на неправилна комуникация между лекари и пациенти. Назряващият проблем би могъл да се реши с правилно обучение", напомни ръководителят на проекта доц. Виолета Тачева, в рамките на заключителната информационна среща, която се състоя в МУ-Варна на 18 март 2015 г.

"Още преди да влязат в реална работна среда бъдещите медици трябва да знаят много не само за медицинската наука, но и да имат солидни умения в изкуството да комуникират със своите пациенти, да се съобразяват с конкретната ситуация, с интеркултурните особености", подчерта доц. Тачева. 

"В Германия, например, на правилната комуникация с пациентите се държи изключително много - недопустимо е на пациента да се говори на "ти", а честа причина за уволняването на лекар може да бъде именно лоша комуникация с пациента", пояснява директорът на Департамента по чуждоезиково обучение, комуникации и спорт на МУ-Варна доц. Иван Мержданов. 

"В някои немски провинции изпитът по комуникация на студента-медик се провежда в реална среда с пациент, на който трябва да се направи диагноза, а студентът бива оценяван едновременно от лекар и от филолог". 

Пълното наименование на проекта, който е на обща стойност 276 317 лева, е "Повишаване на комуникативната компетентност на студентите по медицина, дентална медицина, фармация, здравен мениджмънт и здравни грижи чрез оптимизиране и създаване на нови учебни програми по комуникация в областта на здравеопазването и специализиран чужд език, отговарящи на съвременните потребности на болниците и други лечебни заведения и на изискванията на модерната информационна среда - BG051PO001-3.1.07-0061". 

В резултат на проекта освен актуализиране на учебните планове и издаване на специфичните за нуждите на обучението помагала се постига и промяна в изпитната форма по дисциплината "Комуникативна компетентност". Освен това за в бъдеще студентите вече ще имат възможността да включват дисциплината като свободно избираема.

"Езикът също лекува. Ако лекарят говори на пациента спокойно, с разбиране и внимание, без съмнение, пациентът ще се почувства по-добре, независимо какво е неговото страдание", каза в заключение ръководителят на проекта доц. Тачева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: