В "Максуда" пропуснаха празника на Варна, не го знаели

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:32 / 16.08.2011
1486
Денят на Варна - 15 август. По главните улици на града цари привидно оживление, защото част от хората почиват. Не така е в "Максуда". Там всеки ден е почивен, така че на масата не им прави впечатление, че денят е с нещо по-особен, животът си тече по нормалному. Ден за баня е за някои и те се сапунисват чевръсто на канала. Други пък просто се размотават. Срещаме Мария, поздравяваме я с празника, а тя гледа и се чуди какъв ден е днес, че й го честитим. Обясняваме, че днес е 15 август, Денят на Варна, а има и църковен празник - Голяма Богородица. Тя не знаела. На тях никой не им казал, че има празник, и затова не празнували, но веднага предполага, че по центъра ще има голяма гюрултия. Сега обаче, след като се информирали, че празник има, задължително ще го отбележат подобаващо - с песни и танци.
Мария не е единствената в "Максуда", която не знае, че този ден във Варна се чака и за него се работи цяла година. За Деня на Варна традицията е една - важно е лентички да има за рязане. Тази година това важи с още по-голяма сила, след като идат избори.

Хората, които живеят около "Максуда" обаче, това много не ги вълнува. Всеки ден те са свидетели на това как никнат нови и нови колиби, камарите с боклуци срещу прозорците им стават още по-големи. Питат се кога най-накрая махалата ще бъде изрината от центъра на Варна, вместо да се разрешава безконтролното й разрастване. Кога общината ще въведе някакви правила и ще започне да следи за това и там законите да важат както за всички останали варненци.

Като такива искат да се чувстват и хората във "Виница", които преди 3 години кметът Кирил Йорданов прати в Ботунец. Тогава той беше провокиран от недоволството им и многогодишното настояване и за тях да се решат инфраструктурните проблеми. Въпреки това обаче, независимо от обещанията и днес те са същите - липсата на канализация и асфалт по улиците, че и все по-малко места, където да играят децата. От години все една и съща приказка слушат, която до болка им е омръзнала - свършваме канализацията. Тя обаче свършване няма. Не са изключение и онези, за които радостта от канала е била краткотрайна. Въпреки че тръбите стигат до домовете им, те все още са на септични ями заради некачественото изпълнение.

"Да крадат по-малко и да се грижат повече за хората", си пожелава за другия празник на Варна дядо Стоян Петков. Възмущава се и от липсата на детски площадки в квартала. Единствената била край дома за деца, лишени от родителска грижа, но цялата тънела в кал. Наскоро решил да заведе внучето в гората край "Виница", но там вместо красива природа трябвало да гледат купища със строителни отпадъци. Проверка на "Народно дело" показа, че сметищата в боровата гора наоколо не са 1 и 2. За някои си личи, че никак не са нови, а от години се ползват от нарушители, вместо да се разкарват до лицензирано сметище да си хвърлят там отпадъците. Явно обаче няма кой да ги глоби, камо ли да изчисти, и камарите от година на година стават все по-големи.

Не им е до празник и на жителите на "Възраждане". Питат и искат да разберат защо в общината ни се влагат толкова пари в безсмислени инициативи, а те всеки ден трябва да се борят с надупчения бул. "Трети март", който опасва квартала им. "Нямаше нещо, за което да не го разкопаят. После обаче не го асфалтират. Кърпят го на парче, през пръсти и той пропада и се руши още повече", коментира Снежа Трифонова. Според нея друг такъв път във Варна, с толкова много дупки, пропадания и кръпки няма, но за него нищо не се прави. Вместо това общината настоява, че ще го финансира с пари от европейските програми, въпреки че от Брюксел не дават зелена светлина за това. Жителите на квартала се чудят докога ще издържи асфалтът и за къде ще се захванат следващите кръпки, след като здраво място не е останало по платното. Знаят, че по принцип не са от приоритетните квартали за общината, защото не са много в центъра. Отчитат и факта, че са едни от многото с подобни искания и проблеми в града, но си казват, че и те са данъкоплатци и те заслужават нормални пътища, по които да стигат до домовете си.

Източник: в. Народно дело


Виж коментарите (0)

Още по темата (9):
15.08.2011 Фенери на желанията ще украсят небето над празнична Варна
15.08.2011 Бойко Борисов получи подарък зайче с името Станишко във Варна
15.08.2011 В Деня на Варна представиха значими инфраструктурни обекти
15.08.2011 Възрастна жена припадна пред главния вход на Катедралата
15.08.2011 Бойко Борисов честити празника на всички варненци
15.08.2011 Варненци на опашки пред Катедралата, за да запалят свещи за здраве
Още новини от Новини от Варна:
Варненци трябва да знаят, че тази улица ще бъде затворена за опре...
Още едно кученце от приюта в село Каменар беше осиновено по време...
Днес времето няма да е приятно: Какво ни очаква във Варна?
Това ли са новите властелини на центъра на Варна?
Варненци: Това е изключително опасно, може да пострадат деца
Тази красива къща във Варна дава име на градинка, в нея е било и ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).