В местността Караач Теке край Варна се намира най-големият манастир със скрипторий

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:36 / 07.03.2017
4882
В местността Караач Теке край Варна се намира най-големият манастир със скрипторий. Няма данни за скрипторий с такива размери в границите на първото българско царство. Това заяви за "Фокус" проф. Казимир Попконстантинов, ръководител на разкопките на средновековния княжески манастир в местността Караач Теке. 

"Близо 400 кв. метра - 40 метра дължина и 10 метра ширина, което от своя страна подсказва огромната загриженост на св. цар Борис за ограмотяване на своите поданици, също така грижата за доставянето и снабдяването на многобройните християнски храмове с достатъчно богослужебна книжнина и книги със светски характер", уточни професорът. По думите му при разкопките е открит път, дълъг 30 - 40 метра, водещ до централната част на манастира, където се намират манастирският храм, главният вход, манастирската кухня, трапезарията и самият скрипторий. "Бяха открити доста интересни материали. В основата керамика от IX - X век, монети, които дават възможност да се проследи животът в манастира и в селището вече след унищожаването на манастира в края на X и началото на XI век", допълни професор Попконстантинов. 

Той каза още, че манастирът не е изследван в неговата цялост, защото част от него е разположена в частни имоти южно от пътя. Професор Казимир Попконстантинов припомни, че е открито добре запазено аязмо, извор, който е с история близо 1 000 години.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна е на трето място в страната по започнато строителство на но...
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).