ВСУ "Ч. Храбър“ подписа меморандум за взаиморазбирателство с Казанския федерален университет

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:14 / 13.11.2019
1885
Президентът на Варненския свободен университет доц. д-р Красимир Недялков и ректорът на Казанския федерален университет Илшат Гафуров подписаха меморандум за взаиморазбирателство. Меморандумът поставя начало на развитието на международното сътрудничество и укрепване на връзките в областта на образованието и науката между двата университета. Той дава възможност на учените от Варненския свободен университет да провеждат изследвания в лабораториите на КФУ – едни от водещите в света и да правят съвместни научни публикации с най-добрите руски учени в издания на "Scopus“.

Казанският федерален университет е вторият исторически университет в Русия, основан през 1804 г. като Казански императорски университет. От 2010 г. той е едно от 10-те висши училища с федерален статут и един от 15-те руски университета, избрани да участват в проект за академични постижения, координиран от правителството на Руската федерация, който цели да повиши конкурентоспособността на водещите руски университети сред най-добрите световни изследователски и образователни центрове. КФУ е лидер в областта на хуманитарните науки.

"Впечатлен съм от видяното в Казанския федерален университет, от неговата богата история. Варненският свободен университет е млад университет с амбициозен колектив. Преподавателите на двата университета трябва да установят контакти, да набележат областите на сътрудничество и да създадат общи теми, по които да работят“, коментира президентът на ВСУ "Черноризец Храбър“ доц. Красимир Недялков.

За Казанския федерален университет на срещата разказа Линар Латипов - зам.-ректор по международните отношения на КФУ, който подчерта дълбоките исторически връзки между Волжка България (на територията на Татарстан) и съвременна България. Представени бяха подразделенията на Института за управление, икономика и финанси, на Юридическия факултет и на Института по филология и междукултурни комуникации на Казанския университет.

Варненският свободен университет бе представен от проф. Галина Шамонина – главен секретар на Варненския свободен университет. Тя подчерта, че ВСУ "Черноризец Храбър“ е първият, най-голям частен университет в България и утвърден академичен център.

Предстои двата университета ще си партнират в областта на информационните технологии, психологията, икономика и управление, и магистърските програми в областта на правото. КФУ има интерес към възможността студентите му да получават двойни дипломи.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Тестът за коклюш във Варна е много скъп, хората масово не си го п...
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).