Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
В.Василев, ДСБ: Няма напрежение сред реформаторите по повод предстоящите избори
Автор: Екип Varna24.bg 07:30 / 21.07.2015Коментари (0)5271
© Varna24.bg
Васко Василев е на 50 г., от Варна. Възпитаник е на Математическа гимназия "Д-р Петър Берон", завършил е Университета за архитектура и строителство. По професия е строителен инженер, от две години е председател на ДСБ Варна. С политика се занимава от 1991 г. Работи в сферата на строителството вече 25 години. Той даде обширно интервю специално за читателите на Varna24.bg.

- Г-н Василев, колко са членовете и симпатизантите на Демократи за силна България във Варна?

- Около 500 членове и симпатизанти имаме към момента. Това са официално регистрираните при нас. Разделени са в пет клуба във всеки от районите на града и тук в Централния клуб. Не е тайна, че са хора със сериозен интелект и експертиза. С такива хора е по-трудно да работи човек, тъй като са по-взискателни. Но се справяме.

- Каква е готовността на ДСБ за кампанията "Местни избори 2015"?

- Ние на практика сме готови с номинирането на кандидатите. Не е тайна, че подкрепяме кандидатурата на независимия кандидат Чавдар Трифонов за кмет. Имаме и готова листа с общински съветници на ДСБ. На практика очакваме какво ще се случи по темата "Реформаторски блок", дали ще имаме единна регистрация или ще трябва по места да се сформират коалиции. Така че сме готови и изчакваме решението на национално ниво. 

- Създаде ли се напрежение вътре в блока, след като вие подкрепяте Чавдар Трифонов, а от СДС обявиха подкрепата си за Иван Портних?

- Не, напрежение няма, тъй като ние подкрепяме г-н Трифонов от 2013 г. на извънредните избори като че ли бяхме единствените от по-големите политически сили. Това, че СДС подкрепи г-н Портних за нас не е изненада, защото те го подкрепиха и през 2013 г. Нормално е като че ли и сега да са с него. Още повече, че г-н Янко Станев, който е председател на СДС, от години работи прекрасно с г-н Портних и аз си мисля, че този тандем не е новост за никого, той не е от сега. Спомням си, че когато г-н Станев беше председател на ДПС, също работеше прекрасно с г-н Портних. Ние в ДСБ няма как да подкрепим една такава кандидатура, защото искаме някаква промяна да се случи в града. Знаете, че нашите общински съветници и ДСБ като политическа сила не одобряват управлението на Варна в последните години. А то по една или друга причина е свързано с ГЕРБ, още от управлението на Кирил Йорданов в последния мандат.
 
- В каква насока са главно Вашите критики? Какви ще бъдат акцентите във Вашите послания?

- Заложихме на Чавдар Трифонов, защото според нас е единственият кандидат, който не е свързан със статуквото. Анелия Клисарова и Данаил Папазов са министри от правителството на Пламен Орешарски и няма как да се случат нещата, ако искаме някаква промяна. Не коментирам личните им качества, но принципно не може да си бил министър при Орешарски и да обещаеш на хората, че нещо добро ще им се случи, ако станеш кмет...Това е nonesense. На практика г-н Портних е част от управлението в последните 7-8 години. Спомням си, че той активно подкрепяше с ГЕРБ г-н Йорданов и аз не съм чул тогава да е искал някаква промяна. Ние търсим алтернатива. Като строителен инженер ще ви кажа, че прави много лошо впечатление фактът, че една-единствена фирма в града извършва всички ремонти. Може да са страхотни професионалисти, но това не се случва никъде по света. Това на практика убива конкуренцията. Това е само един аспект от нещата.

-Какво трябва да се промени?

- Преди всичко трябва да се промени стилът и методът на управление. През последните две години управата на г-н Портних продължава по естествен начин управлението на г-н Йорданов. Те се движат по линията на най-малкото съпротивление. Правят се ефектни неща, но не ефективни. Не сме толкова богати , за да харчим стотици милиони за неща, които струват далеч по-малко и не са толкова важни. Много е ефектно да се насадят цветя в Морската градина за стотици хиляди левове, но това се правеше по времето на комунизма и се прави, защото най-много хора минават именно оттам. Когато засееш цветя за 500 000 лв. и пуснеш един цветен фонтан, каквито има навсякъде по света и не е нещо извънземно, не може да очакваш всички да са доволни. Този стил на управление нас ни дразни. При последния волейболен мач, на който бях, разгледах Спортна зала. Няма как, ако е истина, при този ремонт да са похарчени 22 млн.лв. Искаме да има прозрачност и нещата да се случват нормално. Не може да се казва, че се дават страшно много пари, за да изглежда градът добре. Ами нали за това получават заплати. Решението не е да бъдат изхарчени едни пари в асфалт. Градът няма визия. Никой не може да каже от кметската администрация какво трябва да се случи след 5 години или след 10. Градът няма един голям проект, който да ни въодушеви. Не мислим, че най-важното за Варна е да бъдат преасфалтирани два булеварда. Да направиш дневния ред на града "плочките на площада". Дневният ред на града трябва да бъде силен проект. Няколко пъти повдигаме темата, например, за втори Аспарухов мост, който ще раздвижи трафика. Виждате какво става с моста. Това е един от големите проекти, които могат да дадат енергия на града.

-Споделете другите идеи, на които ще акцентирате по време на кампанията си?

-Имаме доста идеи, но ще ги обявим, когато действително открием кампанията си. Не искам отсега да коментирам, защото нещата ще бъдат обявени съвместно с колегите от Реформаторския блок и г-н Трифонов. Това, което ще предложим на варненци е в друга посока. Дразни ни помпозността на нещата и липсата на визия. 

-Относно листата за общински съветници какви хора са включени там?

-Включили сме хора, които са преди всичко експерти в своята област, хора познати в сферата, в която работят и то като изключителни професионалисти. Не мисля, че имаме конкуренция в листата. Ние сме издигнали хора, които могат да бъдат полезни за развитието на града. Много ми е интересно като издига дадена партия в техните листи хора без професионална биография, как ще се движат нещата. До скоро в целия Общински съвет нямаше един архитект, един строителен инженер. Това са изключително важни неща. 
 
-Някакви изненади очаквате ли на тези избори? Каки са прогнозите Ви?

-Смятаме, че на балотаж ще отиде г-н Трифонов, поради простата причина, че с тези кандидати е напълно нормално да бъде подкрепен човек с нова визия. Не си представям на балотаж да отиде някой от министрите на Орешарски. За действащ кмет е по-лесно да стигне до балотаж, още повече, че в последните месеци държавата усилено се е включила в кампанията на г-н Портних. Не мисля, че това е правилно, но е факт. Може да се влагат пари в инфраструктура на града, но не и с предизборни цели. Ще минат месеци или години и хората ще разберат как и за какво са изхарчени тези пари. В този ред на мисли е и прогнозата ми, че г-н Трифонов ще участва на балотаж и че ще спечели изборите. Дано да съм прав.



Още по темата: общо новини по темата: 294
25.02.2016 »
25.02.2016 »
24.01.2016 »
14.12.2015 »
28.11.2015 »
26.11.2015 »
предишна страница [ 1/49 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: