Варна, Аксаково и Белослав решиха проблема с боклука в следващите пет години

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
12:18 / 27.10.2015
3013
Нова площадка за депониране на битови и строителни отпадъци ще започне да приема боклука на Варна, Белослав и Аксаково до края на годината, предаде репортер на Varna24.bg. 

Тя е изградена върху 52,715 декара.  Общата площ на Регионалната система за управление на отпадъците е 282,87 дка с предвиждан срок за експлоатация 20 години. 

Първата клетка ще има живот пет години и капацитета на площадката 577 хиляди тона отпадък.

Стойността на проекта е 28 238 244 лв. , а средствата са осигурени от ОП "Околна среда" чрез Европейския фонд за регионално развитие и от националния бюджет. 

На територията на сметището ще бъде оформено първото по рода си официално и законно депо за строителни отпадъци, където ще действа инсталация за рециклиране на строителни отпадъци и отпадъци от разрушаването на сгради. 

До момента те се изсипваха безразборна по гори и поляни край Варна. 

Регионалното сдружение за управление на отпадъците ще решава как да се ползват преработените строителни отпадъци.

Едновременно с това ще бъде изградена инсталация за компостиране на "зелени" отпадъци, което предвижда също доставка на контейнери и камиони за разделно събиране и транспортиране на "зелени" отпадъци от паркове и градини.

Предвижда се изграждането на път, водоснабдяване и електроснабдяване на площадката, както и пречиствателна станция за отпадни води.

Ще бъде поставен контейнер за временно съхранение на опасни отпадъци от домакинствата като луминисцентни лампи, излезли от употреба батерии и акумулатори, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване.

Все още не е ясно как новото депо ще се отрази върху размера на такса смет за битовите потребители, но има вероятност тя да падне. Дали това ще се случи ще стане ясно едва след като всяка от трите общини изготви плансметка за сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на битовите отпадъци.  

За реализирането на проекта Община Аксаково е отчуждила 36 частни имота с обща площ 236, 715 дка.

Площадката вече е одобрена от Държавната приемателна комисия, очаква се и ДНСК до седмица да даде благословия за работата на новото бунище.



Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Варна:
Ето какво време ни очаква утре във Варна
Видео обиколка на новата Автогара Варна - вижте я!
Първи подробности от прокуратурата във Варна, след като 36-годишн...
Коцев: Варна и Бургас се обединяват в искането си за скоростен пъ...
Заради катастрофите: Обезопасяват автобусните спирки във Варна
Шефът на Автогара Варна с подробности, наистина е много модерна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).