
ЗАРЕЖДАНЕ...
Варна домакин на Национално състезание по "устойчиво готвене“ | ||||||
| ||||||
Съревнованието ще бъде с "черна кутия" - група продукти (местни и сезонни), следващи темата "устойчиво готвене". Участниците ще се запознаят при самият старт на състезанието. Отделно, състезателите ще имат възможност да носят свои съставки (до 5 вида), очаква се да има и "дявол в кутията". Състезанието се организира от Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт, Варна (ВУМ) и ще се проведе в професионално оборудваните тренировъчни кухни на територията на ВУМ: "Накратко, устойчивото готвене е приготвяне и съхранение на храната, без да се нарушават основните принципи на природата, запазвайки полезните вещества и вкусовите качества на продукта. Подготвили сме и специална изненада - демонстрация за участниците, която е насочена към съчетанието на ястия с коктейли (Food Pairing). Коктейлите ще бъдат приготвени от професионален барман (Свилен Стефанов, член на БАБ), следвайки темата на състезанието - ще включват сиропи и съставки, приготвени от местни билки, сушени плодове, подправки и др. Сред големите награди за победителите, които желаят да следват при нас са предложение за стаж в Мишлен ресторант." - уточняват организаторите. Състезателите ще бъдат оценявани от трима чуждестранни шеф-готвачи и един български. Според регламента, участниците ще трябва да направят по две чинии, които могат да бъдат с различна презентация- допълват още от организаторите. От там споделят, че сред основните критерии за оценяване, следвайки идеята на устойчивото готвене ще бъдат - хигиена, максимално използване на продуктите в чиниите, работа с подходящи техники за приготвяне и съхранение, креативност и съчетание на вкусове. Според правилата, в секция "професионалисти" могат да участват готвачи с повече от една година опит, а във втората категория - ученици в профилирани гимназии или любители на кулинарията, който могат да се възползват от помощта на ментор (инструктор-преподавател от съответната гимназия или професионален готвач). Събитието ще се проведе в професионалната среда на Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт, гр. Варна (ул. Оборище 13 А). |
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg